دادخواست مطالبه وجه (+فرم و دانلود- نکات مهم 100%❤️)
دادخواست مطالبه وجه از نمونه دادخواستهای حقوقی در دعاوی حقوقی میباشد که ممکن است شخص طلبکار علیه شخص بدهکار در دادگاه عمومی حقوقی نخستین مطرح کند. در قسمت خواسته دادخواست معمولاً مطالبه مبلغی وجه نقد رایج کشور است . در صورتی که شخص بدهکار در رابطه حقوقی خود با شما به شما مبلغی بدهکار شده باشد اما از تادیه آن به شما خودداری ورزد. شما میتوانید ابتدا به او اظهارنامه بفرستید و در صورتی که اقدام به تعدیه پول نکند علیه او شکایت مطرح کنید و شروع این شکایت معمولاً با دادخواست بدوی صورت میپذیرد. در واقع کلید طرح دعوا در دادگاه ارائه دادخواست میباشد.
اگر بعد از ارائه دادخواست و صدور حکم علیه شخص خوانده ایشان همچنان از پرداخت وجه امتناع ورزد قسمت اجرای احکام دادگستری با همکاری نیروی انتظامی و با توسل به زور و قوه قهریه وجه را از شخص بدهکار اخذ میکند و به شما مسترد میکند. و حتی در صورتی که پرداخت حتی با توسل به قوه قهریه و زور انجام نشد میتوانید تقاضای بازداشت و حبس بدهکار را بنمایید. در ادامه در خصوص دادخواست مطالبه وجه بیشتر با شما صحبت خواهیم کرد. و یک نمونه دادخواست را جهت اقامه دعوا را برای شما قرار میدهیم تا بتوانید خودتان حتی بدون وکیل دادگستری اقدام به طرح شکایت کنید.
شما در طول زندگی ممکن است به دلایل مختلف به شخصی بدهکار و یا بالعکس شخصی از شما بدهکار شود.مثلاً ممکن است اقدام به خرید یک خودرو کنید اما در پرداخت پول و یا ثمن آن دچار مشکل شوید. در این صورت ممکن است شخص فروشنده در دادگاه علیه شما اقامه دعوا کند.حتی ممکن است شما جهت پرداخت پول یک فقره سند تجاری مثل چک و یا سفته و یا حتی برات داده باشید اما آن سند تجاری شما با عدم پرداخت مواجه شده و نتوانید پول را پرداخت کنید. در این صورت اولین چیزی که به ذهن شخص طلبکار میرسد احقاق حق خود و مطالبه وجه میباشد. که ممکن است علیه شخص بدهکار دادخواست ارائه دهد.مثلاً فرض کنید شخص الف با اتومبیل شخصی خود یک راس از گوسفندان شخص ب را تلف میکند در اینجا شخص الف جهت پرداخت پول خسارت گوسفندان یک فقره چک به شخص ب میدهد در اینجا اگر چک شخص ب با عدم پرداخت مواجه شد خص الف میتواند وجه چک را از طریق دادگاه و با دادخواست مطالبه وجه دریافت نماید.
ارسال اظهارنامه مطالبه وجه (قبل از ارایه دادخواست)
در ابتداییترین کار شخص بدهکار میبایست یک اظهارنامه جهت مطالبه وجه به شخص بدهکار ارسال کند و از او بخواهد که ظرف ۱۰ روز از ارسال اظهارنامه طلب خود را پرداخت نماید. در صورتی که شخص طلب را پرداخت نکرد این خود دلیل محکمی است که شما به طور قانونی طلب خود را مطالبه کرد. ارسال اظهارنامه فوایدی را برای شما در پی دارد. از جمله فواید میتوان به آن اشاره کرد که از زمان ارسال اظهارنامه ما میتوانید در صورت عدم تادیه وجه از طرف شخص بدهکار دعوای مطالبه خسارت تاخیر تادیه را اقامه کنید. همچنین ممکن است با ارسال اظهارنامه شخص مقابل از بیم و هراس شکایت پول شما را پرداخت نماید.در مرحله بعد شما باید به دادگاه دادخواست تقدیم نمایید که ما در زیر یک نمونه دادخواست مطالبه وجه برایتان میگذاریم:
نمونه دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه
خواهان : جناب اقا/خانم …
خوانده : جناب اقا/خانم…
وکیل : (در صورت داشتن وکیل نام وکیل در این قسمت قرار میگیرد)
تعیین خواسته و بهای آن:
1-مطالبه وجه (طلب) بابت … (مطالبه وجه به انضمام خسارت تاخیر تادیه از تاریخ ……تقدیم دادخواست تا زمان اجرای حکم) به مبلغ ………. ریال
2-تقاضای صدور قرار تامین خواسته ( بابت مبلغ ……… ریال)
3-مطالبه خسارات دادرسی (شامل حق الوکاله و دیگر موارد مرتبط…)
دلایل و منضمات:
1- فیش نقدی بانک به شماره ……….. مورخ ………….
2-قرارداد شماره…..
متن دادخواست :
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان تهران سلام علیکم
احتراما تصدیع و معروض میدارد:
1- براساس قرارداد کتبی میان خواهان و خوانده محترم مبنی بر خرید یک دستگاه موتورسیکلت cdi-125 خواهان مبلغی را از خوانده بابت موتور طلبکار شده است که میبایست تحت عنوان ثمن معامله به وی مسترد شود.
2- اما علیرغم تحویل مبیع به شخص خوانده ایشان از تادیه ان خووداری میکند
3- نتیجتا صدور حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ …….. ریال و خسارت تاخیر تادیه از زمان دادخواست تا زمان تادیه وجه مذکور به انضمام جمیع خسارات قانونی و نیز هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل مستندا به ماده 265 قانون مدنی در حق موکل مستدعی است.
4- بدواً وفق ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی صدور قرار تامین خواسته و اجرای فوری قرار قبل از ابلاغ وفق ماده 117 آن قانون مستدعی می باشد.
همانطور که بیان شد در ابتدای امر شما حتماً یک ظهارنامه برای طرف مقابللتان که همان شخص بدهکار میباشد ارسال نمایید قدم بعدی که باید انجام دهید ارائه دادخواست به دادگاه عمومی حقوقی نخستین میباشد در این مرحله اگر ضمن مطالبه وجهی که ضمن دادخواست از شخص دهکار داشتهاید همچنان از پرداخت بدهی خود که بر زمه اوست تناع میکند شما میبایست اقدام به ارائه دادخواست به دادگاه کنید و وجه خود را از طریق محاکم قضایی دریافت نمایید . در این مرحله شما باید با رجوع به دفاتر خدمات قضایی دادخواست خود را به آن مرکز ارائه دهید تا برای شما به دادگاه ارسال کنند و یا اینکه اگر خودتان وکیل دادگستری هستید و یا وکیل گرفته اید از طریق پرتابل سامانه کارشناسان وکلا اقدام نمایید و دادخواست خود را ثبت کنید.بعد از ارائه دادخواست دفتر شعبه اول که دفتر کل دادگاه است دادخواست شما را دریافت میکند و به نظر قاضی میرساند. در این مرحله قاضی قت و تاریخ جلسه دادرسی را مشخص میکند و طرفین را به جلسه دعوت میکند در جلسه دادرسی قاضی محکمه رابطه حقوقی بین شخص طلبکار و بدهکار را بررسی میکند که به آن رابطه منشا گفته میشود و اگر احراز شود که شخص بدهکار به شخص طلبکار مبلغی را باید بپردازد خص را محکوم به پرداخت وجه نقد میکند در این صورت پروندهبه اجرای احکام میرود قاضی اجرای احکام دستور اجرای آن را بعد از ابلاغ به شخص بدهکار میدهد این مورد به شخص بدهکار ابلاغ میشود و شخص بدهکار مکلف است مطابق قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی ظرف ۱۰ روز بدهی شخص را بپردازد در غیر این صورت با توسل به زور و قوه قهریه موال شخص بدهکار توقیف میشود و با مزایده گذاشتن آن بدهی شخص لبکار پرداخت میشود البتهاگر وجه نقدی در حساب بانکی شخص محکوم علیه وجود داشته باشد آن وجه نقد نیز توقیف میشود به شخص طلبکار داده میشود.
مرجع صالح برای مطالبه وجه
شما در دعوای مطالبه وجه باید مرجع صالح آن را با توجه به مبلغ طلب و یا خواسته مشخص نمایید تا بتوانید در آن مرجع اقامه دعوا نمایید. باید بدانید که در صورتی که مبلغ طلب تا ۲۰ میلیون تومان باشد یعنی معادل ۲۰۰ میلیون ریال شما باید دادخواست خود را به شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده تقدیم نمایید زیرا مطابق قانون شورای حل اختلاف اگر ارزش خواست تا ۲۰ میلیون ریال باشد ر صلاحیت شورای حل اختلاف میباشد بدیهی است که اگر از این مبلغ بالاتر باشد ما میبایست در دادگاه عمومی حقوقی اقامه دعوی کنید. و در صورتی که اشتباها در دادگاه عمومی اقامه دعوا کنید پرونده شما عدم صلاحیت خورده و به شورای حل اختلاف ارجاع خواهد شد .
هزینه دادرسی بسته به اینکه دعوای شما در کدام مرجع حقوقی طرح شده است متفاوت است اگر خواسته شما کمتر است ۲۰ میلیون تومان باشد و دعوای شما در شورای حل اختلاف طرح شده باشد ۱.75 درصد ارزش خواسته میبایست به عنوان هزینه دادرسی پرداخت شود اما در محاکم دادگستری این مبلغ به 3.5% مبلغ خواسته افزایش پیدا میکند.
درخصوص صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده باید گفت از آنجا که مطالبه وجه ک امر مدنی است قطعاً در صلاحیت ذاتی دادگاه عمومی حقوقی میباشد اما از حیث صلاحیت محلی دعوی مطابق ماده ۲۰ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران میباید در محل اقامت خوانده اقامه شود. در صورتی که دعوی در مرجع دیگری مطرح شود دعوی و عدم صلاحیت مواجه میشود .
همانطور که در بالا در قسمت دادخواست مشاهده کردید در قسمت خواسته دادخواست ما خسارت تاخیر تادیه را نیز مطالبه کردهایم در واقع خسارت تاخیر تادیه از زمان مطالبه وجه چه به صورت رسمی که از طریق اظهارنامه صورت میپذیرد چه از سایر طریق دیگر مثل صحبت کردن شفاهی و یا از طریق پیامک یا از طریق پیام رسانها میتوانید مطالبه کنید و از زمان مطالبه وجه خسارت تاخیر تادیه به صورت رسمی طبق شاخص بانک مرکزی به آن تعلق خواهد گرفت و قاضی در بحث مصاحبه آن از تاریخ تقدیم دادخواست تا زمان اجرای حکم را مدنظر قرار میدهد. البته باید توجه داشته باشید که تنها شما زمانی میتوانید خسارت تاخیر تادیه را مطالبه کنید که مبلغ طلب وجه رایج داخل کشور باشد پس اگر مبلغ به دلار یا یورو و یا سایر ارزهای دیگر کشورها باشد خسارت تاخیر تادیه به آن تعلق نمیگیرد.
بعد از محکومیت خوانده به پرداخت وجه ایشان باید بذر را ظرف ۱۰ روز بپردازد در غیر این صورت حبس میشود مگر اینکه رضایت شخص طلبکار را جلب کند و یا اعسار خود را ثابت کند و آن را به صورت قسطی پرداخت نماید. و یا اینکه دادگاه و یا قاضی محترم به ایشان مهلت عادلهای جهت پرداخت بدهد.
خلاصه مطلب
دادخواست مطالبه وجه از جمله دادخواستهای حقوقی است که برای شروع رسیدگی به دعوای مطالبه وجه و برای به جریان انداختن دعوی در دادگاه عمومی حقوقی مورد نیاز میباشد. ما در این مطلب نمونه دادخواست را برای شما پیوست کردیم و شرایط و نحوه مطالبه آن را برایتان شرح دادیم . که در موارد مشابه بتوانید به راحتی حتی بدون داشتن وکیل دادگستری ان را مطالبه کنید. اما بهتر ان است که حتما از یک وکیل دادگستری در این زمینه کمک بگیرید تا بتوانید حق خود را به بهترین شیوه مطالبه کنید.