تقسیم ارث بین فرزندان (+ فرمول تقسیم ❤️)
قانون مدنی ما در خصوص تقسیم ارث میان فرزندان دختر و پسر احکامی را وضع کرده است و سهم هر یک از آنها را به دقت مشخص کرده است. اگر شما به دنبال فرمول تقسیم ارث هستید باید از احکام قانون مدنی اطلاع کافی داشته باشید و اطلاعات حقوقیی تان در این زمینه بالا باشد. نگران نباشید اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید ما در ادامه شیوه تقسیم ارث و چگونگی انجام آن را به شما یاد میدهیم. هیچ قانون جدیدی مبنی بر اینکه ارث پسر و دختر به یک اندازه باشد تصویب نشده است و کماکان ارث پسر دو برابر دختر در قانون مدنی ما است. این قاعده در فقه اسلامی نیز وجود دارد و همیشه ارث پسران دو برابر دختران است .
طبقات و درجاتی که مطابق قانون برای ارثبری مشخص شدهاند در فقه نیز وجود دارد و قانون مدنی از این بابت هیچ تفاوتی با فقه ندارد. در قرآن کریم نیز سهم قرآنی هر یک از وراث مطابق قانون ما مشخص شده است .
ارث فرزندان
مطابق قانون وراث طبقه اول شخص متوفی یا همان مورث عبارتند از: فرزندان دختر و پسر او. این فرزندان بعد از اینکه متوفی فوت نمود به عنوان نزدیکترین اشخاص متوفی ارث میبرند حتی اگر پدر و مادری برای متوفی وجود داشته باشد و یا متوفی پدربزرگ یا مادربزرگ داشته باشد فرزندان او نسبت به دیگر اقوام برتری دارد و تا زمانی که فرزند یا فرزند فرزند برای متوفی وجود دارد شخص دیگری از او ارث نمیبرد .
زیرا فرزند وراث طبقه اول محسوب میشود. نکته دقیقی که باید مد نظر داشته باشید این است که اگر تمام فرزندان متوفی پسر باشند سهم الارسانها یکسان است و اگر تمام آنها نیز دختر باشند سهم الاث آنها باز یکسان است. به طور مثال حالتی را فرض کنید که شخصی فوت کرده است و ۵ پسر دارد در این صورت تمام ارثی که وجود دارد بین این ۵ پسر تقسیم میشود و هیچ کدام از آنها بر دیگری برتری ندارد و ارث بیشتری نمیبرد. حالت دیگری را فرض کنید که شخصی فوت نموده است و سه پسر و دو دختر دارد در این صورت سهم سه پسر دو برابر آن دو دختر میباشد.
برای اینکه بتوانید خیلی خلاصه ارث میان فرزندان را تقسیم کنید باید ابتدا طبقات ارث را بدانید و به آن مسلط باشید و بعد از آن میزان سهم الاثی که در قانون آمده است را نسبت به درجه نزدیکی هر وراث مشخص کنید تا بتوانید دید کلی نسبت به آنها داشته باشید.
قانون تقسیم ارث بین فرزندان در قانون مدنی
مطابق قانون مدنی موجبات ارث دو چیز میباشد سبب و نسب در واقع باید گفت که در قانون ما دو نوع خویشاوندی وجود دارد که برخی از آنها خویشاوندان نسبی هستند که به واسطه رابطه خونی با شخص متوفی ارتباط دارد به طور مثال پدر و مادر و یا فرزندان شخص متوفی از جمله اشخاصی هستند که به واسطه خون با شخص متوفی ارتباط قوم و خویشی پیدا کردهاند. به کلیه فرد یا افرادی که به واسطه خون به شخص متوفی متصل هستند اقوام نسبی گفته میشه. اما دسته دوم اشخاصی هستند که به واسطه سبب از شخص متوفی پیوند پیدا کردهاند به طور مثال اگر متوفی ازدواج کرده باشد این زوجیت میان او و خانم به واسطه عقد ازدواج شکل گرفته است.
به همین دلیل وقتی که شخص متوفی فوت میکند اشخاص سببی و نسبی که رابطه نزدیکی با شخص متوفی دارند در رابطه با دریافت ارث در اولویت قرار دارند و مطابق قاعده فقهی الاقرب یمنع الابعد باید ابتدا ارث به ایشان برسد در ادامه در خصوص نحوه ارث بری میان آنها به تفصیل سخن خواهیم گفت پس لطفاً مقاله را تا آخر بخوانید.
گاهی سوال پرسیده میشود که آیا قانون جدیدی در خصوص ارث میان فرزندان تصویب شده است؟ و اگر تصویب شده است از چه تاریخی لازم الاجرا شده است؟ باید بدانید که هیچ قانون جدیدی در خصوص تقسیم ارث میان فرزندان تصویب نشده است و اخرین قانون مصوب در این زمینه قانون مدنی میباشد که در سال ۱۳۸۸ اصلاحاتی در خصوص ان انجام گرفت.
یکی از شرایط مهم ارث بردن که باید به ان توجه شود این است که شخص ورثه باید به هنگام فوت شخص مورث زنده باشد تا از مورث خود ارث ببرد . و این شرط اصلی و اساسی بردن ارث میباشد و در این مورد فرقی نمیکند که شخص ارث برنده دختر باشد یا پسر .
مورد مهمی که وجود دارد این است که اگر وارث زودتر از مورث فوت نماید به او ارث نمیرسد طبق قاعدهای که در قانون ما وجود دارد وارث باید در حین فوت مورث زنده باشد. برای اینکه بتوانیم این قاعده را درک کنید برای شما در ادامه یک مثال میزنیم. فرض کنید شخصی ۶۰ ساله دارای فرزندی به نام محمد است . محمد نیز فرزندی به نام علی دارد در واقع در این مثال علی نوه شخص ۶۰ ساله حساب میشود اگر در این مثال محمد زودتر است پدر خود فوت نماید در اینجا به دلیل اینکه وارث زودتر از مورث فوت نموده است که فرزند محمد و محمد ارثی نمیرسد و نه فرزند متوفی و نه نوه او هیچ ارثی دریافت نمیکند.
اما اگر در این مثال محمد بعد از پدر خود فوت کرده به او و فرزند محمد ارث میرسید. در بحث ارث رسیدن بین نوهها باید دقت کنیم که مثل دختر و پسرها ارث نوه دختری نصف ارث نوه پسری است.
یکی از موانع ارث ولد زنا بودن است در واقع شرط رسیدن ارث به فرزندان این است که آن فرزند از ازدواج صحیح و مشروع قانونی به وجود آمده باشد و اگر تولد بچه ناشی از رابطه نامشروع و زنا باشد هیچ ارثی به او نمیرسد زیرا همانگونه که قبلا نیز اشاره کردیم یکی است موضوعات ارث سبب و یا رابطه ازدواج است. و در رابطه زنا هیچ ازدواجی صورت نگرفته است و به همین دلیل شخص متولد شده از چنین رابطهای ولد زنا محسوب میشود.
در خصوص ازدواج سفید نیز به دلیل اینکه ازدواج سفید به صورت شرعی و قانونی انجام نمیشود پس صرفاً به صورت توافقی انجام میشود دقیقاً همان احکام زنا جاریست .دختر و پسری که تحت عنوان ازدواج سفید دارای فرزند میشوند نیز علاوه بر اینکه مرتکب جرم زنا شدهاند فرزند آنها نیز محروم از ارث میباشد.
بهتر است قبل از اینکه بخواهد ارثی میان فرزندان تقسیم شود وراث مکلف هستند که اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف نمایند تا در اینده به اختلاف نخورند بسته به اینکه متوفی چند فرزند دارد قانون تقسیم ارث بین آنها نیز متفاوت است. در ادامه توضیحاتی در این خصوص به شما ارائه میده.
قانون تقسیم ارث بین فرزندان و فرمول آن
همانگونه که در ابتدای مقاله به عرضتان رساندیم باید بدانید که در خصوص تقسیم ارث میان فرزندان همان قانون مدنی و اصلاحات آن حاکم است و هیچگونه قانون جدیدی در خصوص آن به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده است. اما حال که فهمیدیم مطابق قانون مدنی تقسیم ارث صورت میگیرد باید مواد مرتبط را در این خصوص برای شما با تفسیر انها بیان نماییم .و فرمول تقسیم ارث را شرح دهیم !
یکی از موادی که در خصوص تقسیم ارث بین فرزندان جاری و ساری میباشد ماده ۹۰۷ قانون مدنی است این ماده بیان میدارد که: ماده ۹۰۷ قانون مدنی: اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود: اگر فرزند، منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او میرسد.
همانگونه که از متن ماده ۹0۷ قانون مدنی برداشت میشود تقسیم ارث میان فرزندان به شرح ذیل است:
مثال اول: فرض کنید متوفی دارای ۵ دختر میباشد در این صورت مطابق این ماده همه آنها به صورت تساوی ارث میبرند و ترکه میان آنها تقسیم میشود به طور مثال اگر ۵۰۰ واحد ترکه داشته باشیم به هر دختر 100 واحد ترکه میرسد در این مورد به دلیل اینکه فرزند پسری در میان دخترها حضور ندارد قاعده پسرها دو برابر دخترها ارث میبرند اجرا نمیشود. ترکه هر مقدار که باشد میان فرزندان دختر به تساوی تقسیم میشود. همچنین به دلیل اینکه متوفی دارای فرزند دختر است و اقوام دیگر مانند برادران و خواهران متوفی یا پدربزرگ یا مادربزرگ او و یا داییها و خالههای او ارثی نمیرسد زیرا فرزند طبقه اول میباشد و بقیه وراثی که خدمتتان عرض شد بر طبقه دوم و یا سوم قرار دارند به همین دلیل به آنها ارثی نمیرسم.
حالت بعدی این است که متوفی دارای یک یا چند فرزند پسر باشد و در این مورد نیز تعداد فرزندها ملاک نیست و ممکن است فرزندان تعداد کمی مثلاً دو یا سه فرزند پسر باشند یا تعداد زیادی مثلا ۱۲ فرزند پسر در هر صورت مانند همان مسئله قبل ترکه هر مقدار که بود میان آنها به تصاویر تقسیم میشود. در این مورد نیز به دلیل اینکه در کنار پسرها دختر وجود ندارد قاعده پسرها دو برابر دخترها اجرا نمیشود.
مثال سوم: در این مثال فرض کنید که شخص متوفی دارای ۵ پسر و ۵ دختر میباشد در این صورت چون پسر و دختر در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و وراث منحصر به پسر تنها و یا دختر تنها نیز ترکه هر مقدار که بود دو برابر آنها به پسرها میرسد و یک برابر آنها به دخترها. و در این خصوص سهم دخترها نصف سهم پسران است.
فرمول تقسیم ارث میان دختران و پسران متوفی
به طور کلی فرمول تقسیم ارث حالتهای مختلفی را دارد و بسته به اینکه متوفی دارای فرزندی باشد و یا نباشد و یا همچنین همسر او بقیه در قید حیات باشد و یا نباشد متفاوت است به طور مثال اگر شخصی فوت نماید و دارای همسر باشد و چندین فرزند نیز علاوه بر همسر خود داشته باشد در این صورت ابتدا باید ارث همسر او پرداخت شود .سهم الارث زن در صورتی که متوفی دارای فرزند باشد یک هشتم از کل ترکه میباشد اما در صورتی که دارای فرزند نباشد سهم الارث او یک چهارم میباشد که باید از تمام اموال منقول و غیرمنقول ارث ببرم اما در خصوص اموال غیر منقول مطابق اصلاحیهای که در قانون مدنی در سال ۱۳۸۸ صورت گرفت زن فقط از قیمت اموال غیر معقول ارث میبرد و نه خود اموال.
خلاصه مطلب
در مقاله تقسیم ارث بین فرزندان در خصوص قانون تقسیم ارث میان فرزندان دختر و پسر و قانون مدنی توضیحاتی داده و بیان نمودیم که در صورتی که فرزندان متوفی منحصر به چند دختر و یا چند پسر باشد تمام ارث به آنها تعلق میگیرد و به سویه بین آنها تقسیم میشود اما در صورتی که فرزندان شخص متوفی دختر و پسر با همدیگر باشند سهم پسران دو برابر دختران است و همچنین بیان کردیم که شرط ارث بردن این است که مورث قبل از وارث فوت نماید زیرا در صورتی که مورث بعد از وارث فوت کند به آن وارث هیچگونه ارثی تعلق نمیگیرد. همچنین موجبات ارث بردن را که رابطه نسبی و سببی است را بیان کردیم و گفتیم که رابطه سببی همان رابطه خونی میان شخص متوفی و وارث اوست و رابطه سببی رابطهای است که در اثر عقد ازدواج پدید میآید. اگر به دنبال وکیل ارث هستید. میتوانید همین الان با وکلای موسسه عدالت گستر میزان تماس بگیرید و از یک جلسه مشاوره تلفنی یا حضوری رایگان بهرهمند شوید. همین الان با کلیک بر روی دکمه پایین وب سایت با وکلای ما در تماس باشید. پایان.