میزان نفقه زن خانه دار (مبلغ به نرخ روز❤️)
در مقاله میزان نفقه زن خانه دار در خصوص میزان نفقه زن مطابق قانون به او تعلق میگیرد صحبت میکنیم و مصادیق نفقه را برای شما بیان میکنیم تا بتوانید با دید باز تری اقدام به اقامه دعوا در دادگاه نمایید و یا اگر دعوای علیه شما توسط زن علیه شماره خاموش شده است بتوانید با دانش حقوقی خودتان که از مقاله کسب میکنید به آن پاسخ بدهید. نفقه زن مصادیق مختلفی دارد از جمله خوراک پوشاک و مسکن که مرد باید مطابق قانون به زن پرداخت نماید همچنین مرد باید نیازهای متعارف زن مثل هزینههای مادی مانند هزینه درمان و یا سفر ضروری او را بدهد.
میزان نفقه زن خانه دار
میزان نفقه زن خانه دار در قانون مشخص نشده است . و میزان آن به عوامل متعددی از جمله شان زن ، طبقه اجتمایی او ، سن او ، تحصیلات او بستگی دارد که کارشناس دادگستری ان را محاسبه میکند و قاضی مطابق ان رای صادر میکند. پس نفقه زن مبلغ مشخص ندارد.
بسیاری از مردم فکر میکنند که میزان نفقه زن خانهدار در قانون ذکر شده است و یک مبلغ ثابت و یکسان برای نرخ نفقه وجود دارد. اما این تصورکاملا غلط است و چنین چیزی وجود ندارد بلکه میزان نفقه در قانون مشخص نشده است .میزان آن را کارشناس رسمی دادگستری که از بین کانون کارشناسان انتخاب میشود و مورد تایید دادگاه و دادگستری است با توجه به نیازهای زن دیگر ملاکهایی که در قانون مشخص کرده است نفقه را مشخص میکند پس باید بدانید که نفقه زن مبلغ مشخصی نیست که بگوییم نفقه مبلغی مشخص دارد.
در تعیین نفقه زن کارشناس وارد متعددی را بررسی میکند مواردی مانند جایگاه اجتماعی زن و طبقه او در اجتماع وضعیت خانوادگی و فرهنگی زن شأن او و تحصیلات او.بعد از در نظر گرفتن تمام عوامل تاثیرگذار در بحث نفقه بندی میکند و میزان نفقه را به دادگاه اعلام مینماید.
وقتی دارم هر تصمیم به ازدواج میگیرند و عقد دائم میان آنها خوانده میشود مطابق قانون مدنی شوهر مکلف است که نفقه و خرجی همسر خود را پرداخت نماید و در صورتی که مرد از پرداخت نفقه به همسر خود خودداری نماید اثار حقوقی برای او به وجود میآید از جمله محکومیت مرد به ترک انفاق توسط دادسرا و یا دادگاه کیفری و همچنین زمان مالی که مرد باید به زن بپردازد. حتی ممکن است اموال مرد نیز توقیف شود و به عنوان نفقه به زن پرداخت شود. موردی که باید به آن توجه نمایید این است که تنها زمانی زن میتواند نفقه خود را مطالبه نماید که از همسر خود تمکین نماید. تمکین نیز به دو صورت عام و خاص وجود دارد.
اگر زن بدون دلیل موجه خانه را ترک کند ناشزه محسوب میشود و مرد میتواند با اثبات این مورد در دادگاه خانواده به او نفقه پرداخت نکند. همین که زن و مردی در کنار هم در منزلی که مرد تهیه کرده است زندگی میکنند همواره و این است که نها با یکدیگر مشکلی نداشته و سازش دارند و زن نیز ناشزه نیست و به او نفقه تعلق میگیرد مگر اینکه مرد خلاف آن را ثابت کند و ثابت کند که زن از او تمکین خاص نمیکند.
در ادامه مقاله ما در خصوص حداقل و حداکثر میزان نفقهای که به زن تعلق میگیرد مطابق قانون صحبت میکنیم.در ادامه به شما میگوییم که میزان نفقه در سال جدید مطابق قانون چه مقدار است و آیا میتوان نفقه زن را مورد محاسبه قرار داد یا خیر؟ پس در ادامه با ما همراه باشید و با صبر و حوصله مقاله را تا آخر بخوانید تا به جواب سوال خود برسید.
نفقه زوجه در قانون مدنی
در حقوق جمهوری اسلامی ایران دو قانون وجود دارد که در خصوص شرایط و احکام نفقه در خصوص در خصوص زن صحبت کرده است .از جمله این قوانین که قوانین اصلی حساب میشود قانون مدنی میباشد قانونگذار در قانون مدنی موادی را به نفقه اختصاص داده است . به همین منظور ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی در خصوص نفقه بیان میدارد که: در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر میباشد .
پس همانطور که از مفهوم و مفاد ماده مشخص میشود. باید بدانید که نفقه فقط در عقد دائم وجود دارد و در خصوص عقد موقت یا همان صیغه نفقهای وجود ندارد مگر اینکه طرفین در عقد موقت یا همان صیغه توافق کنند که زن نفقه بهرهمند میشود. به محض اینکه عقل نکاح دائم مطابق قانون این طرفین منعقد میشود نفقه و دوش مرد گذاشته میشود و به عنوان یک حق مالی باید به زن خود پرداخت کند .
همچنین در ماده بعدی که همان ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی حساب میشود قانونگذار مصادیق نفقه را بیان نموده است ماده ۱۱۰۷ قانونگذار بیان کرده است که: نفقه زوجه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه اساس منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خانه در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض میباشد.
همانگونه که از متن ماده مشاهده میکنید نفقه باید به طوری باشد که تمام نیازهای مادی زن را حتی اساس منزل او را در بر بگیرد همچنین در متن ماده در خصوص خادم نیز صحبت شده است در صورتی که همسر شما در خانه پدری عادت به گرفتن خواندن داشته باشد شما بعد از ازدواج نیز باید برای او خادم استخدام نمایید زیرا شأن او به گونهای است که نیاز است برایش خادم بگیریم .
ملاک تعیین نفقه
همواره نیازهای زن ملاک است و نه وضع مالی مرد. رای اینکه بهتر بتوانید موضوع را درک کنید برایتان یک مثال میزنم. فرض کنید که ما از خانوادهای ضعیف هستید و از یک خانواده بسیار مرفه و پولدار اقدام به گرفتن همسر میکنید.همسر شما در خانه پدری راننده شخصی داشته است.بعد از اینکه با شما ازدواج میکند شما میتوانید و یا توانایی ندارید که برای او راننده شخصی بگیرید و حتی ماشین هم ندارید چه برسد به راننده شخص در این صورت شما به عدم پرداخت نفقه محکوم میشوید.
همانطور که گفتیم در بحث پرداخت نفقه ملاک نیازهای زوجه میباشد و نه توانایی مالی مرد. عدم پرداخت نفقه در برخی از موارد میتواند حتی ضمانت اجراهای سنگینی مثل طلا داشته باشد بدین صورت که در صورتی که مرد تا ۶ ماه نفقه همسر خود را پرداخت نکند دادگاه یتواند زن را تحت عنوان عصر و حرج طلاق بدهد زیرا زن در مضیقه قرار دارد.و زندگی او دشوار شده است.
در بحث نفقه نیز ما دو نوع نفقه داریم که یکی از آنها نفقه معوقه میباشد و دیگری نفقه جاریه نفقه معوقه عبارت است از نفقههایی که مرد قبلاً به زن پرداخت نکرده است مثلاً فرض کنید که همسر شما از فروردین تا تیر ماه نفقه خود را دریافت نکرده است در این صورت میتواند تمام آنها را یکجا از شما دریافت نماید. اما نفقه جاریه یعنی نفقه همین الان فرض کنید شما در ماه فروردین قرار دارید و همسر شما در همین ماه فروردین نفقه شما را نپرداخته است و نسبت به آینده نیز نمیپردازد که در این صورت شما میتوانید آنها را مطالبه کنید.
میزان نفقه زوجه در سال جدید
اگر شما زنی هستید که همسر شما به شما نفقه پرداخت نمیکند احتمالاً اولین سوالی که در ذهنتان پیش میآید این است که میزان نفقه من چقدر است ؟ و مرد باید چه مقدار نفقه به من بپردازد؟ اگر سوالتان این است تا جواب سوال شما را بدهیم.
میزان نفقهای که دادگاه با جلب نظر کارشناس مشخص میکند نسبت به هر زن متفاوت بوده و زنان مختلف به دلیل نیازهای متفاوتی که دارند و همچنین شان و جایگاه اجتماعی که دارند نفقه متفاوت دریافت میکنند. پس نمیتوان مبلغ مشخصی را برای همه در نظر گرفت . و باید و باید پرونده شما به صورت موردی در دادگاه بررسی شود. مثلاً میزان نفقه زنی که مریض است و تحت درمان است با زنی که از لحاظ جسمی سالم است بسیار متفاوت بوده و نفقه زن بیمار قطعاً و حتماً بیشتر است.
ایران به دلیل شرایط بد اقتصادی که دارد هر ساله میزان تورم بالا میرود این مورد بر روی نفقه شما نیز تاثیر میگذارد به طور مثال اگر نفقه شما در سال ۱۳۹۵ توسط دادگاه ماهی ۷۰۰ هزار تومان قرار داده شده باشد بعد از گذشت 5 سال ۷۰۰ هزار تومان مبلغ بسیار کمی بوده کفاف زندگی زن را نمیدهد در این صورت زن باید مطابق دادخواست تعدیل مهریهای که به دادگاه ارائه میدهد از دادگاه بخواهد تا میزان نفقه او را تعدیل کند.
برای مثال ، میزان نفقه یک خانم با مدرک لیسانس ، با خانم دیگر با مدرک دیپلم ، برابر نیست و شرایط و وضعیت آن ها در نظر گرفته می شود و بعد ، مبلغ نفقه مشخص می گردد.
پس نتیجهای که میگیریم این است ک میگیریم این است که، امکان تعیین مبلغ و میزان دقیق نفقه زن برای سال جدید ممکن نیست و در این خصوص کارشناس دادگستری تصمیم میگیرد.
نحوه تعیین نفقه زن
همانطور که در قسمتهای قبل برایتان توضیح دادیم باید بدانید که میزان دقیق نفقه زن را نمیتوان مشخص نمود و نفقه زن با توجه به عوامل مختلفی که در قانون وجود دارد از جمله تحصیلات و شأن او وسط کارشناس رسمی دادگستری مشخص شود و توسط قاضی مورد حکم قرار بگیرد. با توجه به اینکه زنان مختلف تفاوتهای مختلفی با همدیگر دارند و نیازهای آنها یکسان نیست میزان نفقه آنها نیز متفاوت است و نمیتوان مبلغ دقیقی را بیان کرد.
البته باید به این نکته توجه کنید که در صورتی که زن و مرد در طول زندگی زناشویی خود راجب به مهریه که به عنوان یک حق مالی است توافقی را کرده باشند همان توافقنامه ملاک است به طور مثال اگر زن گفته باشد که نفقه ماهیانه من 500 هزار تومان میباشد همان ۵۰۰ هزار تومان ملاک است و مرد تعهدی به پرداخت بیش از آن ندارد. مگر اینکه زن ثابت نماید که آن مبلغ تکافوی هزینههای آن را نمیدهد که در این صورت میتواند آن را تعدیل نماید.
اما در صورتی که میزان نفقه زن طبق توافقی جداگانه محاسبه نشده باشد در این صورت زن باید به دفتر خدمات الکترونیکی قضایی رجوع کرده و یا یک وکیل بگیرد تا وکیل دادخواست او را به دادگاه خانواده بفرستد و کارشناس رسمی دادگستری میزان نفقه را مشخص و معین نماید. تعیین نفقه امری تخصصی میباشد که حتی قاضی دادگاه نیز نمیتواند دقیقاً آن را مورد محاسبه قرار دهد و باید کارشناس دادگستری آن را محاسبه نماید.
بعد از اینکه دادگاه قرار کارشناسی را صادر کرد کارشناس میبایست شروع به کار کند البته قبل از آن میزان هزینه مشخص میشود و زوجه باید هزینه را به حساب کارشناس واریز کند تا کارشناس بتواند کار خود را شروع کند. کارشناس رسمی دادگستری در این خصوص عوامل مختلف مانند سن زوجه و تحصیلات و موارد دیگر را ملاک عمل قرار میدهد. سپس با جمع این موارد میزان نفقه را مشخص خواهد کرد. بعد از تعیین میزان نفقه آن را به طرفین از جمله زن ابلاغ مینماید تا هر شخصی نسبت به میزان نفقه اعتراض داشته باشد.
بتواند ظرف ۷ روز از تاریخ ابلاغ نظر کارشناس به آن اعتراض نماید. در صورتی که میزان نفقه از دید زن کمتر از آن باشد زن میتواند به میزان نفقه اعتراض کند که در این صورت مجدداً امر کارشناسی به سه کارشناس دیگر که به هیئت کارشناسان معروف است ارجاع خواهد شد. مرد نیز در صورتی که میزان نفقه را زیاد بداند میتواند به آن اعتراض کند و از کارشناس بخواهد که میزان آن را کمتر اعلام نماید. بعد از اینکه نظر کارشناس اعلام شد و مهلت اعتراض به آن تمام شد قاضی نظر کارشناس را وصول میکند و مطابق نظر کارشناس رای نفقه را صادر در صورتی که در رای نفقه مرد محکوم به پرداخت نفقه شود باید ظرف ۱۰ روز مبلغ نفقه را به زن پرداخت نماید و یا یک مال به دادگاه معرفی نماید تا مال به مزایده گذاشته شود و فروخته شود و پول آن به زن داده شود و یا اینکه یک شخص ثالث به جای آن مرد مالی را به دادگاه معرفی نماید در غیر این صورت مرد حبس میشود.
خلاصه مطلب
در مقاله میزان نفقه زن خانهدار در این خصوص صحبت کردیم که میزان نفقه زن در قانون مشخص نشده است و بستگی به عوامل مختلفی دارد و کارشناس رسمی دادگستری میزان آن را شخص میکند پس نمیتوان مبلغ مشخصی را در این خصوص بیان نمود یرا زنان مختلف میباشند و هر کدام نیازهای خاص خود را دارند.