طلاق خلع چیست ؟ (+ احکام و شرایط در قانون❤️)

5/5 - (2 امتیاز)

در مقاله طلاق خلع چیست ؟ در خصوص احکام و شرایط طلاق خلع در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قوانین مادر در  امور حقوقی در کشور صحبت میکنیم.طلاق عبارت است از طلاقی که در آن زن از شوهر خود کراهت پیدا می‌کند و به هر علت از او متنفر می‌شود . در این نوع طلاق زن حاضر می‌شود در ازای بخشش قسمتی از مهریه خود به عنوان یک حق مالی مرد را راضی کند که را طلاق بدهد.

بیشتر بخوانید : گرفتن مهریه بدون طلاق (+قانون جدید ❤️)

حال این قسمت از مهریه که به مرد بخشیده می‌شود ممکن است کل مهریه باشد یا بخشی از ان . در قانون که شرایط و احکام طلاق خلع آمده است طلاق خلع را یک طلاق بائن معرفی کرده است. و بعد از اینکه زن مهریه خود را به مرد بخشید. مرد دیگر نمی‌تواند از حق طلاقی که به زن داده است رجوع نماید مگر اینکه زن نیز نسبت به آن بخش از مهریه که بخشیده است رجوع کند که در این صورت مرد نیز می‌تواند از حق طلاق خود منصرف شده و زن را طلاق ندهد. در این صورت طلاق از حالت بائن خارج می‌شود و چهره رجعی به خود می‌گیرد. رجعی به معنای بازگشتی می‌باشد و یک کلمه عربی است و به این معنی است که مرد می‌تواند رجوع کند و نظر خود را عوض کند و زن را طلاق ندهد.

طلاق خلع چیست ؟

طلاق خلع چیست ؟

 طلاق خلع به طلاقی گفته می‌شود که در آن زن به دلیل کراهت از شوهر خود بخشی از مهریه خود را به شوهر می‌بخشد تا مرد حاضر شود او را طلاق بدهد. زن خالع یا بخشنده گفته می‌شود و به مرد مختلعه گفته می‌شود. 

همانطور که گفتیم طلاق انواع مختلفی دارد که تقسیم بندی مهم آن تقسیم طلاق دو نوع بائن و رجعی می‌باشد. مطابق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی ایران که طلاق خلع را تعریف نموده است طلاق خلع عبارت است از:

«طلاق خلع، آن است که زن به‌واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از این‌که مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.»

همانگونه که از این ماده متوجه می‌شوید اولین رکن طلاق خلع این است که زن باید از شوهر خود کراهت و تنفر داشته باشد .در زندگی ممکن است به هر دلیلی زن از شوهر خود متنفر شود.دومین شرط آن این است که زن مقداری از مهریه خود را به عنوان حق مالی به مرد ببخشد. نکته مهم که باید به آن توجه کنید این است که زن باید حتماً قسمتی از مهریه خود را به مردببخشد و نمی‌تواند چیزی خارج از مهریه به مرد ببخشد حتی اگر آن چیز دارای ارزش مالی باشد. 

طلاق خلع چیست ؟

همون نوع دیگری از صلاق که بسیار شبیه به طلاق خلع است طلاق مبارات است.در ادامه به ویژگی‌های آن اشاره می‌کنیم.

برخلاف طلاق خلع که کراهت و بیزاری از یک طرف بود در طلاق مبارات کراهت از دو طرف می‌باشد و هم و مرد و هم زن از یکدیگر تنفر داشته و خواهان طلاق هستند .مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که در هر دو طلاق یعنی طلاق خلع و مبارات بخشش مهریه صورت می‌گیرد اما یک تفاوت اساسی دارند و آن هم این است که در طلاق مبارات ان مهریه‌ای که زن به مرد می‌بخشد می‌تواند بیشتر از مهریه باشد اما در طلاق خلع نمی‌تواند بیشتر از مهریه باشد.

شرایط طلاق خلع در قانون

اولین موردی که طبق قانون لازم است که طلاق خلع داشته باشد این است که زن باید از شوهر خود کراهت داشته باشد نه شوهر از زن خود اگر تنها مرد از زن خود کراهت داشته باشد مشول عنوان طلاق خلع نمی‌شود و مرد می‌تواند بدون اینکه اقدام خاص دیگری انجام دهد و بدون ارائه دلیل به دادگاه خانواده رجوع کند و زن خود را طلاق بدهد دادگاه در این مورد حتی دلیل محکمه پسندی نیز از او مطالبه نمی‌کند. اما مرد باید تمام حقوق مالی زن از جمله مهریه و اجرت المثل و نحله او را بپردازد تا طلاق او ثبت شود. 

طلاق خلع چیست ؟

دومین شرطی که طلاق خلع باید داشته باشد این است که کراهت از هر دو طرف نباشد چون در این صورت طلاق مبارات است و خلع محسوب نمی‌شود. 

شرط بعدی این است که زن حتماً باید مقداری از مهریه خود را به مرد ببخشد تا مرد او را طلاق بدهد.  هیچ چیز دیگری نمی‌تواند به جای این مهریه قرار گیرد. ولو این که ان چیز حتی با ارزش تر از مهریه زن باشد .

در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران طلاق انواع مختلفی دارد که قانونگذار آنها را به انواع مختلفی تقسیم کرده است در این تقسیم بندی‌ها یکی از انواع طلاق طلاق خلع است و نوع دیگر آنکه بسیار شباهت زیادی به طلاق خلع دارد طلاق مبارات می‌باشد.و در قالب موارد حقوقدانان آنها را اشتباه می‌گیرند و افراد عادی نیز تفاونت ان را درک نمی‌کنند که این دو نوع طلاق مانند هم می‌باشد.

اما با یکدیگر متفاوت هستند در واقع طلاق خلع طلاقی است که در آن زن به علت تنفر و کراهت شدیدی که از همسر خود دارد تمام یا بخشی از مهریه خود را به او می‌بخشد تا او را راضی کند که او را طلاق بدهد به این نوع طلاق طلاق خلع گفته می‌شود. همانطور که می‌دانید مطابق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران فقط مردان حق طلاق دارند و زنان در شرایط عادی و طبیعی حق طلاق ندارند مگر اینکه مطابق خانم ثابت نمایند که در عسر و حرج و مضیقه قرار دارند و نمی‌توانند با مرد زندگی خود سازش داشته باشند.

مرد شرایطی را فراهم کرده است که باعث آزار و اذیت زن می‌باشد در این صورت می‌تواند طلاق بگیرد. مثلاً ثابت نماید که همسر او به مدت ۶ ماه نفقه او را پرداخت نکرده است.پس وقتی که زن در حالت عادی و بدون دلیل نمی‌تواند طلاق بگیرد می‌تواند از طلاق خلع استفاده کند و بخشی از مهریه خود را به مرد ببخشد تا مرد راضی شود که او را طلاق بدهد .

خلاصه مطلب

در مقاله طلاق خلع چیست ؟ در خصوص ماهیت طلاق خلع و احکام و شرایط ان صحبت کردیم و تعریف قانونی ان را برایتان بازگو کردیم و گفتیم باید چه شرایط و تشریفاتی مطابق قانون رعایت شود تا بتوان گفت طلاق خلع مطابق قانون به صورت صحیح شکل گرفته است . اگر قصد دارید به صورت طلاق خلع از همسر خود جدا شوید باید با یک وکیل دادگستری در زمینه طلاق خلع فعالیت دارد مشورت کنید. وکلای موسسه عدالت گستر میزان به شما کمک میکنند تا اقدام به طرح دعوی کنید و در قالب طلاق خلع از همسر خود جدا شوید . همین الان با کلیک بر روی دکمه سبز رنگ پایین سایت با وکلای ما در تماس باشید و از یک جلسه مشاوره حضوری رایگان بهره مند شوید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس و مشاوره فوری با وکیل