نمونه لایحه دفاعیه(+متن رسمی حرفه ای ❤️)
در مقاله نمونه لایحه دفاعیه برای شما یک نمونه لایحه دفاعیه که وکلا تنظیم میکنند گذاشته ایم تا بتوانید در موارد مشابه با توجه به همین نمونه لایحه خود را بنویسید. لایحه معمولا سندی است که به صورت عادی تنظیم میشود و طرفین دعوا مثل خواهان و یا خوانده و یا شاکی و یا مشتکی عنه و وکلای آنها میتوانند مطالبی را که جهت دفاع از حقوقشان لازم است را به سمع و نظر دادگاه برساند. در واقع لایحه زمانی به کار شما میآید که بخواهید به طور رسمی با دادگاه مکاتبه را انجام دهید. این لایحه میتواند تاثیر بسزایی در دعوای شما در جهت اثبات یا عدم اثبات آن بگذارد. و قضات همیشه لایحه شما را بررسی میکند. تاثیر آن را در دعوا لحاظ مینماید .البته تنظیم لایحه دفاعی فوت و فنهایی دارد که باید در هنگام نوشتن آن به آنها دقت کنید تا به طور صحیح تنظیم شود که ما در ادامه ان را به شما آموزش خواهیم داد. پس در ادامه با ما همراه باشید .
اگر شما بخواهید در خصوص دعوا توضیحاتی را ارائه نمایید و از خودتان دفاع کنید باید یک لایحه قضایی تنظیم نمایید. شما باید بدانید که همیشه شخص خوانده لایحه ارسال نمیکند. بلکه گاهی لازم است که شخص خواهان و یا وکیل آنها از خود دفاع کند و لایحه تنظیم نماید در این صورت تمام مواردی را که قصد دارد برای دادگاه توضیح دهد به طور کتبی در لایحه مکتوب میکند و اگر وکیل است از طریق کارتابل قضایی خود و چنانچه که از اصحاب دعوا میباشد از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه رسیدگی کننده ارسال نماید.
ارسال لایحه بیشتر در پروندههای کیفری و جنایی از اهمیت بیشتری برخوردار است به این نحو که گاهی جرمی اتفاق میافتد و شما به عنوان متهم و یا شاکی میبایست در مورد عناصر تشکیل دهنده جرم مواردی را به قاضی اطلاع دهید. در این صورت میتوانید در لایحه به دفاع از خود بپردازید. مثلاً ممکن است شخصی متهم به دزدیدن مالی باشد. اما آن مال متعلق به خودش باشد در این صورت میتواند در آن لایحه ذکر کند که آن مال سرقت شده که مورد ربایش قرار گرفته است مال خودش میباشد و به همین دلیل عنصر روانی جرم که قصد وقوع سرقت است رخ نداده است و تبرئه شود. و حکم دادگاه را به نفع خود تغییر دهد.
حال که با لزوم نگارش یک لایحه کیفری و فلسفه آن آشنا شدید برایتان یک نمونه لایحه کیفری را به همراه متن آن به صورت مکتوب قرار خواهیم داد تا بتوانید در مورد مشابه از آن الگو بگیرید.
نمونه یک لایحه دفاعی کیفری
لایحه دفاعی به برگهای گفته میشود که حاوی دفاعیات طرفین دعوا اعم از شاکی یا متهم و یا وکلای آنها میباشد که به صورت کتبی و خطاب به مرجع قضایی اعم از دادگاه و دادسرا و سایر مراجع شبه قضایی به منظور دفاع است حقوق خود و ارائه اطلاعات به مقام قضایی از آن استفاده میشود. در واقع در لایحه کیفری شما اطلاعات مدنظر و همچنین دفاعیات خود را به سمع و نظر مقام قضایی میرساند. در یک لایحه دفاعیه ممکن است توضیحات طرفین و اطلاعات در مورد وقوع جرم و یا پرونده قرار بگیرد و همچنین ادله و مستنداتی که باعث اثبات جرم میشود در آن گنجانده شود.
به جهت آشنایی شما عزیزان با یک نمونه لایحه کیفری و یا حقوقی در ادامه برایتان یک نمونه لایحه به صورت رسمی خطاب به مرجع قضایی قرار میدهیم تا بتوانید از آن الگو بگیریم. همیشه در نوشتن لوایح دقت داشته باشید که اگر میخواهید مثلاً در خصوص یکی از جرایم مندرج در قانون مجازات اسلامی یک لایحه بنویسید و از خود دفاع کنید بهتر است که اطلاعات کافی در خصوص آن جرم و شرایط وقوع جرم و ارکان آن داشته باشید تا بتوانید اشراف کاملی و لایحه خود داشته باشید. البته اگر طلاعات کافی در این زمینه ندارید میتوانید با جستجو در اینترنت در آن خصوص اطلاعاتی کسب کنید و آن را در لایحه خود منعکس کنید. و یا میتوانید از مشاوره حقوقی استفاده نمایید و اطلاعات مورد نظر را کسب نمایید.
نمونه یک لایحه کیفری در خصوص جرم سرقت:
متن لایحه دفاعیه کیفری در دعوای سرقت
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان……. سلام علیکم…
احتراما اینجانب وکیل قانونی متهم جناب آقای/ خانم………. ه عنوان متهم میباشم. و در برابر شکایت شاکی جناب آقای/ خانم……….. با موضوع سرقت تعزیری ……. به شماره پرونده…………. و شماره بایگانی………. و به موجب کیفرخواست صادره از ناحیه دادستان محترم یباشم .که در جهت دفاع از متهم و حمایت از حقوق وی تصدیع و معروض میدارد : معروض می دارد: کیفرخواست صادره از جناب دادستان به دلایل زیر فاقد اعتبار قانونی بوده و لذا مطابق دفاعیات ذیل ایسته رد میباشد:
شاکی محترم ضمن شکواییه خود اعلام داشته است که موکل اینجانب در تاریخ………… و ساعت…….. به گاوداری ایشان مراجعه کرده است و بعد از یافتن فرصتی مناسب 7 راس از گوسفندان و احشام را با بار زدن بر کامیونی به سرقت برده است. که در راه با اطلاع به دوستان و آشنایان خود کامیون را متوقف کرده و با تماس با پلیس موضوع را اطلاع داده.
اولاً عنصر مادی جرم که عبارت است از ربودن مال غیر محقق نشده است و 7 راس احشام و گوسفندان متعلق به شخص متهم میباشد.و در این خصوص ادلهای که مبتنی بر مالکیت است پیوست به حضورتان میرسد.
ثانیاً بر فرض اینکه عنصر مادی جرم نیز اتفاق افتاده بود سرقت اتفاق افتاده سرقت در شب نبوده و از عوامل تشدید نمیباشد و این سرقت در روز در حوالی ظهر اتفاق افتاده است.
ثالثاً همانطور که میدانید در خصوص جرایم تعزیری درجه ۶ شروع به سرقت وجود ندارد و شاکی عنوان نموده است که متهم شروع به سرقت نموده است.
خامسا متهم حوالی ساعت ۱۲ ظهر مراجعه نموده که هیچ شخصی در این موقع اقدام به سرقت نخواهد کرد و همچنین متهم از نگهبان آن قسمت درخواست کمک میکند که احشام را بار ماشین کند از مجموعه دلایلی که محضر دادگاه عرض شد روشن است که موکل عنصر روانی نداشته است و همچنین عنصر مادی جرم که عبارت است ربایش مال غیر نیز اتفاق نیفتاده است فلذا شایسته است مطابق ماده ۴ آیین دادرسی کیفری جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۹۲ و همچنین لزوم تقصیر مضیق به نفع متهم و همچنین ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی رسیدگی و صدور حکم برائت متهم را از محضر دادگاه مورد استدعاست.
نکاتی در مورد نگارش لایجه کیفری که باید رعایت کنید
یک لایحه کیفری مناسب میتواند کمک زیادی به متهم در پروندهها علی الخصوص پروندههای کیفری و جنایی بکند چه بسا که ممکن است یک لایحه مستند و مستدلل متهم را از زیر بار مجازات رهایی بخشد و به او کمک شایانی بکند پس نگارش یک لایحه اصولی و مستند و قانون و مقررات مربوطه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که باید آنها را رعایت کنیم.
اولین موضوعی که باید دقت کنیم این است که شما میبایست در نگارشی یک لایحه قوانین و مقررات مربوطه به آن را مسلط باشید و بتوانید در متن لایحه به آن استناد کنید. این است که لایحه به عنوان یک سند عادی که به یک مرجع قانونی و رسمی ارائه میشود باید عاری از نظرات شخصی باشد اگر میخواهید دفاعی را انجام بدهید میبایست در چهارچوب قانون این دفاعیه را انجام دهید. و به صورت عوامانه نباید لایحه را بنویسید و یا نظری در آن درج نمایید.اما چه موقع دادن لایحه واجب است؟ گاهی شما به هر دلیل نتوانستید در جلسه دادرسی حضور پیدا کنید ر این صورت میتوانید به جای حضور خودتان یک لایحه دفاعیه به جلسه دادگاه بفرستید تا در آن لایحه صحبتها و دفاعهای خود را ارائه دهید. همچنین در برخی از موارد نیز شما از خودتان در محکمه دفاع کردهاید اما این دفاع به طور کافی نبوده است ر این صورت نیز میتوانید با استفاده از یک لایحه توضیحات تکمیلی در خصوص پرونده و دفاع از خودتان ارائه دهید.
شما باید در متن دفاعی ذکر کنید ه شما ماهیتاً جرمی مرتکب نشدهاید و یا اگر دادگاه ادعا دارد که شما جرمی را مرتکب شدهاید باید بتوانید دیگر شرایط مسئولیت کیفری را نقض نمایید قانونگذار در ماده 120 قانون مجازات اسلامی بیان نموده است که:
ماده 120 قانون مجازات اسلامی«هرگاه وقوع جرم یا برخی از شرایط آن و یا هر یک از شرایط مسئولیّت کیفری مورد شبهه یا تردید قرار بگیرد و دلیلی بر نفی آن یافت نشود، حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمیشود».
لایحه کیفری که میخواهید آن را نگارش کنید در حالت های مختلف متفاوت است بسته به اینکه چه نوع جرمی را انجام داده باشید باید لایحه دفاعیه متفاوتی را ارائه دهید. به طور مثال اگر جرم سرقت انجام داده باشید باید لایحه مربوط به جرم سرقت را نگارش کنید. اگر جرم قتل انجام دادهاید باید لایحه مربوط به جرم قتل را بنویسید. علت تفاوت هم این است که در قانون احکام و شرایط متفاوتی در مورد هر کدام از جرایم ذکر شده است اما عناصر تشکیل دهنده جرم که شامل آن مادی و قانونی و روانی است در تمام جرایم یکسان است.
عناصر سه گانه جرم در لایحه نویسی
و شما باید سعی کنید که یکی از این عناصر سه گانه را مورد خدشه قرار دهید تا بتوانید برائت بگیرید.اولین عنصر عنصر قانونی است که طبق اصل قانونی بودن جرایم و مجازاتها عبارت است از معین کردن جرمی در قانون و آوردن شرایط و احکام آن است. مثلاً تا زمانی که قانونگذار رفتار و یا ترک فعلی را در قانون جرم نشناسد و آن را به صورت یک ماده قانونی تصویب ننماید میتوان چنین فعل یا ترک فعلی را قابل مجازات دانست. دلیل آن هم اصل قانون بودن جرایم و مجازاتها میباشد.
عنصر بعدی عنصر مادی میباشد عنصر مادی عبارت است از انجام فعل مثبت یا ترک فعل منفی میباشد که در قانون مجازات اسلامی و یا دیگر قوانین مربوط که به طور خاص تصویر میشود به عنوان جرم تلقی شود. به طور مثال سرقت به عنوان یک جرم به صورت ربایش مال غیر اتفاق میافتد این ربایش به صورت یک فعل برای این جرم در نظر گرفته شده است که یک فعل مثبت میباشد. پس عنصر مادی جرم سرقت ربایش میباشد که اگر شما بتوانید در لایحه اثبات نمایید که روایتی صورت نگرفته برئه خواهید شد و به جرم سرقت محکوم نمیشوید.
اما آخرین عنصر تشکیل دهنده جرم که به عنصر معنوی یا روانی معروف است عبارت است از قصد و نیت مجرم جهت ارتکاب جرم به طور مثال زمانی که شما اقدام به سرقت یک اتومبیل میکنید شما آگاهانه تصمیم میگیرید که اتومبیل را به سرقت ببرید پس دارای قصد و نیت به صورت آگاهانه هستید. و یا مثال دیگر این است که شما تصمیم میگیرید که خانه یک شخص را تخریب کنید ر این جرم شما به صورت آگاهانه این تصمیم را گرفتهاید که به عنصر معنوی یا روانی معروف میباشد اگر شما فردی مست باشید که اراده ندارد و یا شما هیپنوتیزم شده باشید و یا در خواب مرتکب رفتاری شده باشید به دلیل اینکه یکی از عناصر تشکیل دهنده جرم که عنصر روانی است محقق نشده است شما میتوانید از زیر بار مجازات خود را رها کنید.
نه رسیدگی به دعاوی کیفری و در رویه قضایی ایران و در تمام کشورها یک اصل وجود دارد به نام اصل برائت که برائت همیشه اصل را بر این میگذارد که متهمان مرتکب جرمی نشدهاند مگر اینکه مدعی و یا شاکی بتواند خلاف آن را ثابت نماید. پس زمانی که عناصر سه گانه جرم محقق نشدهاند و یا در تحقق آنها شک میشود میتوانید مطابق اصل برائت و یا مطابق ماده ۱۲۰ قانون مجازات اسلامی که به قاعده در معروف است خود را تبرئه کنید. قبلاً نیز در خصوص اصل قانون بودن جرایم مجازاتها برایتان توضیحاتی دادیم و گفتیم که زمانی که رفتاری در قانون به عنوان جرم شناخته نشده باشد و مجلس شورای اسلامی آن را تصویب نکرده باشد نمیتوان آن را مجازات کرد مثلاً در قدیم دزدیدن هواپیما به دلیل اینکه جرم انگاری نشده بود رم محسوب نمیشد به همین دلیل ناگزیر قانونگذار دزدیدن هواپیما را طی تصویب قانونی به صورت جرم قلمداد کرد تا از این پس هر کس هواپیما ربایی کرد بتوان او را مجازات کرد.
فلسفه لایحه و موارد کاربرد آن
همانطور که ذکر کردیم متهم میتواند با تنظیم لایحه دفاعی کیفری به صورت کتبی از خود در دادگاه دفاع کند و مطالب خود را به مرجع قضایی ارائه دهد و قاضی بتواند اشراف بیشتری به قضیه و شرایط داشته باشد . اما نگارش لایحه صرفاً محدود به شخص متهم نمیشود. شخص شاکی نیز میتواند با تنظیم و ارائه یک لایحه دفاعیه جرم خودم در مرجع قضایی ثابت نماید. همچنین وکلای شاکی و یا متهم نیز میتوانند با ارائه و نگارش یک لایحه به پیشبرد دعوا و کمک به قاضی جهت صدور رای و یا دفاع از موکل خود کمک شایانی کنند. همچنین در برخی از موارد که وکلا دارای عذر موجهی میباشند و نمیتوانم در جلسه دادرسی حضور پیدا کنند میتوانند با ارائه لایحه دفاعیات خود را ارائه دهند.
همچنین اشخاص اطراف دعوا توانند در لایحهای که به دادگاه ارائه میدهند سازش کرده و یا تقاضای سازش کنند و همچنین میتوانند در این لایحه اقدام به اقرار نماید .اقرار صحیح دارای شرایطی میباشد که یکی از آن شرایط این است که در محکمه و در نزد قاضی دادگاه باشد و یا در یکی از لوایحی که به دادگاه ارائه میشود. باید توجه کنید که در لایحهای که به دادگاه ارائه میدهید باید توجه و دقت کافی را داشته باشید تا خدای ناکرده به ضرر خود چیزی را نگویید زیرا به صورت اقرار کتبی بر علیهتان استفاده خواهد شد. همچنین ذکر دین و اقرار به آن در لایحه به منزله بدهکاری به شخص طلبکار میباشد اقرار کتبی محسوب میشود .مطالبی که در لایحه نوشته میشود همیشه به نفع شما نبوده و گاهی نیز ممکن است به ضرر شما تمام شود پس در نوشتن یک لایحه وسواس به خرج دهید و مراقب باشید.
البته شما میتوانید با حضور در دادگاه و شرکت در جلسه دادرسی به صورت حضوری به دفاعیات خود را در جلسه مطرح کنید قاضی دادگاه تمام دفاعیات شما را به صورت صورتجلسه تنظیم مینماید و آن را امضا میکند در این میان ممکن است برخی از مطالب فراموش شود و یا از قلم بیفتد و یا به دلیل محیط تنش زای دادگاه فراموش کنید که مطالب را به سمع و نظر دادگاه برسایند در این صورت اگر حس میکنید که لازم است مطالب دیگر را به دادگاه ارائه دهید میتوانید آنها را به صورت یک لایحه دفاعی تنظیم نمایید و برای دادگاه ارسال نمایید در این صورت دادگاه قبل از صدور رای به لایحه شما نیز دقت مینماید و دفاعیات را تکمیل میکند.
توصیه هایی در نگارش لایحه
شما میتوانید خودتان به صورت ساده یک لایحه دفاعیه مطرح نمایید اما بهتر است که لایحه شما توسط یک شخص متخصص مثل یک مشاور حقوقی و یا وکیل دادگستری تنظیم شود را نوشتن لایحه دارای حساسیتهای فراوانی میباشد که شایسته است توسط یک فرد متخصص تنظیم شود این حساسیت و پیچیدگی ر دعاوی کیفری نیست بیشتر خودش را نشان میدهد و شما باید دردآوی کیفری احتیاط بیشتری نمایید ر برخی از موارد پای جان یک انسان در میان است و پرونده از پیچیدگیهای بسیار بالایی برخوردار است مثل یک پرونده قتل.
یک لایحه خوب لایحهای است که شخص نویسنده لایحه چه به عنوان یک شخص ساده چه یک وکیل دادگستری با توجه به مواد و متون قانونی مرتبط استدلال نماید و ههای حقوقی را که قاضی میتوانند به آنها متوسل شوند را پیدا کند و در هر مورد به قاضی اعلام نماید و کمک کند که قاضی بتواند سریع تر راه خود را صادر کند و پرونده دچار اطاله دادرسی نشود.
همچنین اگر متهم بتواند با وکیل همکاری نماید کیل بهتر میتواند از شرایط اوضاع و احوال جرم مطلع شده و در همین خصوص با اطلاع کافی لایحه را نگارش کنم.
اگر به دنبال نوشتن یک لایحه دفاعیه خوب میباشید وکلای موسسه عدالت گستر میزان به شما کمک میکند که یک لایحه دفاعی به صورت حرفهای تنظیم نموده و به محکمه قضایی ارائه دهید ما میتوانید ۲۴ ساعت شبانه روز با وکلای ما در ارتباط باشید و یا از طریق شمارهای که در پایین وب سایت برای شما گذاشتهایم با کلیک بر روی دکمه سبز رنگ با کارشناسان و متخصصان ما در تماس باشید. مچنین میتوانید به صورت حضوری نیز به موسسه ما مراجعه کنید و از خدمات حقوقی ما بهره مند شوید.
خلاصه مطلب
در مقاله نمونه لایحه دفاعیه در خصوص نوشتن یک لایحه دفاعیه خوب و نکاتی را که باید در خصوص ان رعایت کنید و مستند و مستدل کردن ان صحبت کردیم و ویژگی های یک لایحه خوب را برشمردیم و همچنین عناصر سه گانه جرم را شرح دادیم و برای هر کدام مثالی زدیم و از لزوم ارایه عناصر سه گانه جرم در لایحه صحبت کردیم . در خصوص اصول حقوقی مثل اصل تفسیر مضیق به نفع متهم و قاعده درا موضوع ماده 120 قانون مجازات اسلامی نیز صحبت کردیم . امید است که بتوانید با خواندن این مقاله یک لایحه دفاعیه خوب و در خور را تنظیم نمایید. پایان.