کلاهبرداری اینترنتی شکایت(+قانون جدید و شکواییه❤️)

5/5 - (1 امتیاز)

شکایت از کلاهبرداری اینترنتی اولین اقداماتی است که قربانیان کلاهبرداری اینترنتی به فکر آن می‌افتند . شما به عنوان کسی که قربانی کلاهبرداری اینترنتی شدید باید بدانید که چگونه می‌توان از این کلاهبرداری شکایت کرده و مرجع صالح به رسیدگی آن کجاست. کلاهبرداری اینترنتی در قانون جرایم رایانه مصوبه سال ۱۳۸۸ همچنین قانون مجازات اسلامی جرم انکاری شده است . ما در این مقاله سعی می‌کنیم که شرایط و مراحل رسیدگی به همچنین شکایت در خصوص کلاهبرداری برایتان تشریح کنیم. تا بتوانید از طریق محاکمه دادگستری شکایت کنید و حق خود را مطالبه نمایید. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید :شکایت چند روز طول می‌کشد؟(+قانون جدید❤️)

شما جهت شکایت از کلاهبرداری رایانه‌ای باید دفتر خدمات قضایی مراجعه نماید . کارمندان دفاتر خدمات قضایی شکایت شما را ثبت خواهند کرد . همچنین شما باید قبل از مراجعه به این دفاتر تمامی مدارک و مستندات خود را آماده داشته باشید تا بتوانید آنها را ضمیمه شکواییه خود کنید. بعد از اینکه کارمند دفتر خدمات قضایی شکایت شما را ثبت کرد. پرونده به دادسرای جرایم رایانه ای ارجاع می‌شود. در دادسرای جرایم رایانه ای تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم شروع می‌شود.

مرجع صلاحیت‌دار برای شکایت از کلاهبرداری

کلاهبرداری اینترنتی شکایت

پس به طور کلی مرجع صلاحیت‌دار برای شکایت از کلاهبرداری رایانه‌ای دادسرای جرایم رایانه ای و دادگاه کیفری می‌باشد. البته اگر شما دارای یک وکیل پایه یک دادگستری باشید وکیل شما می‌تواند اقدام به شکایت بکند. که کار شما را راحت‌تر کرده و شما دیگر نیازی به مراجعه به دفتر خدمات قضایی ندارید.
مجرمان جرایم رایانه‌ای معمولاً با طراحی نرم‌افزار ها و لیگ‌های مخرب شما را ترغیب می‌کنند که از خدمات یا برنامه مخرب آنها استفاده کنید . و معمولاً بعد از به دام انداختن شما و استفاده شما از این برنامه‌های مخرب اطلاعات شما شامل گذرواژه‌های شما حساب‌های بانکی شما خالی کردن حساب بانک شما و محتویات داخل گوشی شما از جمله فیلم‌ها و عکس‌هایتان را به سرقت می‌برند. در گذشته سارقان برای سرقت کردن حتماً لازم بود که از دیوار خانه شما بالا بروند تا بتواند سرقت انجام دهند . اما امروز فضای اینترنت و شبکه اجتماعی این کار را برای سارقان راحت تر کرده است . مباحث باز شدن پای سارقان به فضای اینترنت شده.

کلاهبرداری اینترنتی و چگونگی شکایت

کلاهبرداری اینترنتی شکایت

امروز توجه به حجم مبادلات فضای مجازی جرایم فضای مجازی نیز زیاد شده است. به طوری که حجم عظیمی از پرونده‌ها در مراجع قضایی مربوط به شکایت از کلاهبرداری‌های اینترنتی و جرایم سایبری است. که ما فریب کاربران توانستند اطلاعات آنها را به سرقت ببرند . در این مقاله به کلاهبرداری اینترنتی و چگونگی شکایت از آن می‌پردازیم کلاهبرداری اینترنتی چیست؟!کلاهبرداری سنتی در قانون مجازات اسلامی و قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشا و کلاهبرداری آمده است. کلاهبرداری مثل تمام مواردی که در قانون مجازات اسلامی برای ان جدم کاری شده است دارای تعریف می‌باشد و تعریف آن عبارت است از : توسل به وسایل متقلبانه و فریبنده برای بردن مال دیگران. در واقع اگر شخصی با ابزار تقلب یا هر اقدام متقلبانه ای سبک شخصی مال خود را در اختیار شخص کلاهبردار قرار دهد رقص کلاهبردار از این طریق برای خود وجه مال یا منفعتی دریافت کند کلاهبرداری گفته می‌شود.

این تعریف تعریفی هست جرم کلاهبرداری به صورت سنتی بود که برایتان بیان کردیم همانطور که می‌دانیم با تولد اینترنت چرا کلاهبرداری حالت سنتی خود را در رفته و کلاهبرداری اینترنتی نیز رواج پیدا کرده است. و معمولاً عموم شهروندان جامعه به دلیل عدم سواد سایبری رایانه‌ای در دام چنین افرادی می‌افتند. علت آن هم این است در فضای سایبری به دلیل مبهم بودن این فضا افراد پنهان می‌باشد و بهتر می‌توانند اقدام به کلاهبرداری نمایند.به دلیل شیوع این نوع از کلاهبرداری در جامعه قانونگذار اقدام به تصویب قانون جرایم رایانه مصوب سال ۱۳۸۸ نمود .

و کلاهبرداری‌هایی را که در سطح اینترنت رخ می‌داد تحت پوشش قانون قرار داد و در ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه ای که ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی مکمل آن است پرداختماده ۱۳ قانون جرایم رایانه:هرکس به طور غیرمجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده‌ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

تفاوت کلاهبرداری سنتی و کلاهبرداری رایانه‌ای

کلاهبرداری اینترنتی شکایت

کلاهبرداری سنتی و کلاهبرداری رایانه‌ای با هم هیچگونه تفاوتی ندارد و تنها تفاوت آن‌ها این است که کلاهبرداری رایانه‌ای معمولاً یک سامانه رایانه فریب می‌خورد اما در کلاهبرداری سنتی یک شخص فریب می‌خورد مال خود را تقدیم شخص کلاهبردار می‌کند همچنین کلاهبرداری اینترنتی از طریق فضای مجازی انجام می‌شود اماددر روش سنتی از طریق فضای واقعی انجام می‌شود. یکی دیگر از قوانین یک قانونگذار در خصوص کلاهبرداری رایانه‌ای صحبت کرده ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک هست:

” هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از داده پیام ها ، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود ، محو ، توقف داده پیام ، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل ماخوذه محکوم می شود ” .

یکی از شیوه‌های کلاهبرداری اینترنتی که بسیار رایج است این است که مجرم با استفاده از صفحات تقلبی و ایجاد وب سایت تقلبی از شما می‌خواهد که به آن لینک وارد شوید و اطلاعات خود را وارد کنید به محض اینکه شما اطلاعات کارت بانکی خود را مثل تاریخ انقضا و شماره کارت و رمز خود را وارد می‌کنید تمام اطلاعات شما در سامانه شخص کلاهبردار ذخیره می‌شود و شخص کلاهبردار با استفاده از کارت شما اقدام به خرید کالا یا خدمات می‌کند. و به این طریق حساب شما را خالی می‌کند. این نوع حمله به حمله فیشینگ معروف می‌باشد. که بسیار در بین مجرمان شایع می‌باشد
نوع دیگری از کلاهبرداری که بین مجرمان رایج است این است که مجرم با استفاده از یه کاری که منتشر می‌کند شما را به استخدام دعوت می‌کند و بعد از اینکه شما استخدام شدید کارت ملی و مدارک شما را مطالبه می‌کند و از آنها سو استفاده می‌کند و در جهت جرم پولشویی از آنها بهره می‌برد. از شما غافل از اینکه اطلاعات شما در دست مجرم است فریب می‌خورید و در دام کلاهبردار می‌افتید.

کلاهبرداری به روش مهندسی اجتمایی

در نوع دیگری از کلاهبرداری‌ها که اتفاق می‌افتد استفاده از مهندسی اجتماعی جهت تخلیه اطلاعاتی شما می‌باشد. در این سناریو شخص با شما تماس گرفته که مثلاً شما در یک قرعه کشی پرنده شده‌اید اطلاعات شما را می‌پرسد تا با استفاده از آنها از شما سوء استفاده کند. شخص با پرسیدن اطلاعات حساب شما و یا همچنین آدرس خانه شما از اطلاعات شما سوء استفاده می‌کند و حسابتان را خالی می‌کند.
زمانی که شخص کلاهبردار می‌خواهد از حساب شما سوء استفاده کند ممکن است سناریوهای مختلفی را پیاده کند به طور مثال ممکن است از حساب شما پول برداشت کند یا با ایجاد صفحه تقلبی اطلاعات شما را برباید.

فروش محصول تقلبی توسط کلاهبرداران اینترنتی

در برخی از موارد که مورد بسیار شایعی نیز هست این است که شخص کلاهبردار با ایجاد یک تارنمای اینترنتی و یا وب سایت اقدام به فروش محصولی می‌کند که به هیچ عنوان وجود خارجی نداشته و شما با خرید آن محصول به حساب شخص کلاهبردار پول واریز می‌کنید اما خبری از ارسال کالا نمی‌باشد. همچنین در برخی از موارد شخص کلاهبردار کالا را برای شما ارسال می‌کند اما کالایی ارسال می‌شود که تقلبی می‌باشد و کیفیتی ندارد.
کلاهبرداری رایانه‌ای از جمله جرایم آنی می‌باشد که در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده است این مجازات از نوع حبس و جزای نقدی می‌باشد. که شما می‌باید اقدام به طرح شکایت نمایید.

  قبلاً در خصوص طرح شکایت کیفری در خصوص کلاهبرداری رایانه‌ای توضیحاتی را به شما داده‌ایم اما اگر بخواهیم دقیق‌تر و کامل‌تر بیان کنیم این است که شاکی یا بزه دیده به دفتر خدمات قضایی محل اقامت خود مراجعه می‌کند و اقدام به طرح شکایت می‌کند البته قبل از آن باید بر سامانه ثنا ثبت نام نماید تا بتواند ابلاغی‌ها را در خصوص دعوا دریافت نماید. زمانی که شما به دفتر خدمات قضایی رجوع می‌کنید باید مدارک هویتی خود شامل شناسنامه را به همراه داشته باشید اگر شما از اتباع بیگانه هستید حتماً باید گذرنامه یا کارت آمایش خود را به همراه داشته باشید.

نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

در آنجا باید به سراغ یک عریضه نویس بروید تا عریضه نویس برای شما شکایت را مطرح نماید شما باید تمام واقعه را و اینکه چه اتفاقی افتاده است به صورت کامل برای عریضه نویس توضیح بدهید تا بتواند شکوایه مناسبی برایتان بنویسد. همچنین شما می‌توانید از یک وکیل خبره دادگستری استفاده کنید که در این صورت نیاز به رجوع به دفتر خدمات قضایی ندارید.شما می‌بایست تمام مدارک و مستنداتی را که در خصوص شکایت و اثبات ادعایتان لازم است را به همراه داشته باشید و پیوست شکوایی و یا دادخواست خود کنید. به طور مثال اگر شما اقدام به خرید کالایی از طریق اینستاگرام و یا وب سایت کرده‌اید و جنسی برای شما ارسال نشده است شما می‌توانید تصویر اینستاگرام و یا آن سایت را پیوست شکوایه خود کنید. تا قاضی را بررسی کند و در صورت لزوم به کارشناس ارجاع دهد.

مرجع صالح شکایت از کلاهبرداری اینترنتیدر اوایل مقاله و در تیتر بالا در خصوص نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی توسط شما و توسط دفاتر خدمات قضایی و یا از طریق وکیل دادگستری را برایتان شرح دادیم. اما موردی که باید به آن دقت کنید این است که شما باید از چه مرجع قضایی و دادگاهی بخواهید که به شکایت شما رسیدگی کند و در واقع مرجع صالح رسیدگی کدام مرجع قضایی است؟شما می‌توانید تمام جرایمی را که از طریق فضای مجازی به اینترنت رخ می‌دهد از طریق دادسرای جرایم رایانه‌ای که شعبه تخصصی از دادسرای عمومی انقلاب است مطرح کنید.

این دادسرا صلاحیت رسیدگی به جرایمی که در ساعت فضای سایبری رخ می‌دهد را دارد.همچنین شما جهت شکایت از جرایم سایبری فتای شهر خودتان مراجعه کنید پلیس فتا معمولاً شکایت شما را صورتجلسه می‌کند با مرجع قضایی ارسال می‌کنم همچنین شما را در طرح دعوا و ارشاد و راهنمایی می‌کند. البته نگران نباشید نیاز به مراجعه حضوری شما نیست و شما می‌توانید غیر حضوری نیز این کار را انجام دهید.

در دادسرا معمولا تحقیقات مقدماتی توسط مقامات قضایی از جمله دادیار و بازپرس شروع می‌شود تحقیقات مقدماتی باید زیر نظر بازپرس و با نظارت دادستان انجام شود. دادستان دستور شروع تحقیقات مقدماتی را به شخص بازپرس می‌دهد و بازپرس مکلف است که تحقیقات را شروع کند هر که قرار را صادر کرد آن را به نظر دادستان برساند در صورتی که نیاز به استعلام می‌باشد بازپرس آن را جهت استعلام به مراجعی که صلاح می‌داند می‌فرستد و در صورتی که نیاز به نظر کارشناسی و تخصصی باشد جهت رسیدگی به پلیس فتا یعنی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا ارسال می‌شود. مراجع مکلف هستند در طی زمانی که اعلام می‌شود تحقیقات را انجام داده و نظر خود را اعلام نمایند.
البته گاهی پرونده به بازپرس ارجاع نمی‌شود به دادیار داده می‌شود و آن هم زمانی است که به تعداد کافی بازپرس در شعبه نباشد در این صورت دادستان آن را به یکی از دادیارها ارجاع می‌دهد تا تحقیقات مقدماتی را انجام دهد.
شما باید بدانید که پلیس فتا به عنوان یک کارشناس جرایم سایبری صرفاً به تحقیقات مقدماتی کمک کرده و تحقیقات مقدماتی را آسان‌تر می‌کند و در بیشتر مواردکار رد یابی مجرمان و تحصیل دلیل برای دادستان و مرجع قضایی را انجام می‌دهد اما به هیچ عنوان نمی‌تواند قرار مجرمیت صادر کند زیرا قرار مجرمیت یک قرار قضایی می‌باشد که مقام قضایی باید انجام بدهد و صلاحیت پلیس فتا خارج است.
کلاهبرداری اینترنتی شکایت
دادسرا نیز به عنوان یک مرجع که تحقیقات مقدماتی را انجام می‌دهد صرفاً می‌تواند قرار صادر نماید و نمی‌تواند حکم محکومیت متهم را صادر کند در واقع دادسرا بررسی می‌کند که اگر را مجرم تشخیص دهد دستور صدور کیفرخواست را به دادستان بدهد همانطورهمانطور که اشاره شد ، مرجع رسیدگی به جرم کلاهبرداری اینترنتی ، دادسرای جرایم رایانه ای است ؛ با این حال این دادسرا و همچنین پلیس فتا صرفا انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم کلاهبرداری اینترنتی را در اختیار دارند و نمی توانند رای به مجازات صادر نمایند ؛ بلکه اگر شکایت را مقرون به صحت دانستند ، باید پرونده را ضمن صدور قرار جلب به دادرسی ، برای صدور رای نهایی به دادگاه کیفری بفرستند .

شما به عنوان شاکی میتوانید در خصوص پیگیری شکایت هم از دادسرای عمومی و انقلاب شهر خودتان و هم از طریق دادگاه مدنی اقدام نمایید و حق خود را مطالبه نمایید هر دو مرجع شما را به جلسه دادرسی دعوت مینماییند و شما باید با مدارک و مستندات خود در انجا حاضر شوید و مدارک خود را ارایه دهید تا رسیدگی ماهوی صورت بگیرد . تمامی ابلاغیه ها و اطلاع رسانی ها نیز به سامانه ثنا ارسال میشود.

خلاصه مطلب
در مقاله کلاهبرداری اینترنتی شکایت به طور کامل در خصوص کلاهبرداری رایانه ای و نحوه شکایت از ان توضیح دادیم و شما را با کلاهبرداری اینترنتی و سنتی اشنا کردیم و نحوه تحقیقات مقدماتی و مراحل حقوقی و کیفری ان و مراجع صالح به رسیدگی آن را توضیح دادیم. حتما سعید کنید جهت شکایت از یک وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید تا بتوانید حقوقو خود را احقاق کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس و مشاوره فوری با وکیل