قسط بندی مهریه چگونه است ؟ (+ روشی که احتمالا نمیدانید❤️)
در مقاله قسط بندی مهریه چگونه است ؟ در خصوص قسطبندی مهریه در زمانی که شما به پرداخت مهریه محکوم شدهاید صحبت میکنیم و پله پله به شما توضیح میدهیم که چگونه میتوان مهریه خود را تقسیط کنید. به محض اینکه بین زن و مرد ازدواج شرعی و قانونی جاری میشود. مقدار مالی که در سند ازدواج آمده است به عنوان مهریه تعیین میشود. زن هر زمان که بخواهد میتوان ان را به عنوان دینی که بر عهده مرد است از او مطالبه کند و مرد نیز مکلف است که آن را تمام کمال پرداخت نماید .
شما میتوانید اگر توانایی پرداخت کامل مهریه را به صورت یکجا ندارید از قاضی دادگاه بخواهید که آن را برای شما تقسیط کند اما قبل از اینکه بخواید این کار را انجام بدهید دادخواست اعسار مبنی بر تقصیر مهریه خود را از دادگاه کنی کنید.شما باید دادخواست احضار خود را تکمیل کنید و آن را به دادگاه صادر کننده حکم پرداخت مهریه ارسال نمایید
از جمله حقوق مالی که به محض عقد ازدواج بر عهده مرد قرار میگیرد بحث نفقه و مهریه میباشد در صورتی که زن مهریه را مطالبه کند مرد باید آن را پرداخت نمایند در غیر این صورت ضرف ۱۰ روز شوهر باید اموال خود را به قسمت اجرای احکام دادگاه ارایه نماید یا به دادگاه مال معرفی کند . در غیر این صورت حبس خواهد شد.
گاهی مهریه مبلغ بسیار کمی است و شما میتوانید آن را به راحتی پرداخت کنید و در این مورد به مشکلی بر نمیخورید. اما گاهی نیز پیش میآید که مهریه مبلغ سنگینی است که شما از عهده پرداخت آن بر نمی آیید.
که در این صورت باید مطابق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی درخواست تقسیط محکوم به و یا اعسار را بکنید.بعد از اینکه حکم مهریه شما در دادگاه تجدید نظر استان قطعی شد شما میبایست در ظرف سی روز از ابلاغ اجراییه دادخواست اعسار خود را به دادگاه ارائه دهید. در غیر این صورت با حکم جلب مواجه خواهد شد . در جلسه اعسار قاضی شرایط و اوضاع احوال شخص متقاضی را بررسی میکند و با توجه به شرایط و اوضاع و احوال اقتصادی او حکم پرداخت مهریه را برای او صادر میکند. خواهان اعسار باید اسامی دو نفر را به عنوان شهود به دادخواست خود ضمیمه نماید. آن دو شخص باید اطلاعات کاملی در خصوص شخص مدعی اعسار داشته باشند و در نزد قاضی دادگاه بر اعسار شخص مدعی اعسار (خواهان) شهادت دهند.
مطالبه و دریافت مهریه توسط زوجه
عموم افراد جامعه به اشتباه فکر میکنند که فقط هنگامی که زن و مرد قصد طلاق داراند زن میتوانند مهریه خود را مطالبه کنند ما این تصور اشتباه میباشد.در واقع مهریه به عنوان دینی که بر گردن مرد است هر زمان قابل مطالبه توسط زن میباشد و مرد مکلف است که آن را به زن پرداخت کند. حتی اگر اختلافی نیز در این بین آنها نباشد قابل مطالبه میباشد. شما باید بدانید که در سند نکاحیه مهریه به دو شیوه مطالبه میشود. حالت اول مهریه به صورت مهریه عندالمطالبه است . بدین صورت که زمانی که زن آن را مطالبه کرد رد باید آن را بپردازد و به وضعیت مالی مرد هیچ توجهی نمیشود در واقع چه مرد توان پرداخت مهریه را داشته باشد و چه نداشته باشد باید مهریه را پرداخت کند.
اما نوع دیگر مهریه به صورت مهریه عندالستطاعه میباشد همانگونه که از اسم آن پیداست عندالاستطاعه از استطاعت و توانایی میآید . در واقع تنها زمانی میتوان مهریه را از مرد مطالبه کرد که استطاعت و توان مالی مرد این اجازه را به او بدهد که بتواند مهریه را پرداخت کند.و اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد زن نمیتواند او را الزام نماید.
مرد در طول زندگی خود اموالی را دارد که در دارایی او قرار داردو زن میتواند تمام اموال او را اعم از اموال منقول و غیرمنقول او را در قبال مهریه توقیف کند و از طریق دادگستری به فروش برساند. پس تمام اموال زن توقیف میشود و به زن تعلق میگیرد به جز مستثنیات دین. عبارت است از اموال مرد که برای زندگی او مورد نیاز هستند. به طور مثال اگر مردی نجار باشد زن نمیتواند ابزار کار او را توقیف کند زیرا ابزار کار نجار سیلهای است برای امرار معاش او.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که میزان مهریه در جلب کردن یا جلب نکردن مرد تاثیر بسزایی دارد در صورتی که میزان مهریه ۱۱۰ سکه و یا کمتر از آن باشد امکان جلب مرد وجود دارد و میتوان مرد را در خصوص پرداختن مهریه ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اجرایی بازداشت نمود اما در صورتی که میزان مهریه بیش از ۱۱۰ سکه بهار آزادی باشد نمیتوان او را جلب و یا حبس نمود و اصل در این است که شوهر ملائت و توانایی پرداخت آن را ندارد.
قسط بندی مهریه توسط دادگاه و اعسار
گاهی ممکن است زن مهریه خود را از همسر خود مطالبه نماید اما مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد. اما بتواند به صورت قسطی مهریه را پرداخت کند. گاهی نیز پیش میآید که مرد میتواند در صورتی که دادگاه به او مهلتی جهت پرداخت بدهد تمام یا بخشی از مهریه را پرداخت نماید به طور مثال مرد اموالی دارد که فعلاً به آنها دسترسی ندارد و از دادگاه میخواهد که به او مهلتی ارائه نماید تا مثلا ظرف سه ماه آینده بتواند مهریه را تمام و کمال پرداخت نماید.
در همه این مواردی که برایتان عرض کردیم میتواند از دادگاه تقاضای اعسار نماید. اعسار حالتی است که در آن به دلیل بحث مالی و اقتصادی خود درخواست میکند تا مهریه تقصیر شود. تقاضای اعسار باید در قالب دادخواست به دادگاه ارائه شود. و دو شاهد که در استشهادیه از پرداخت محکوم به یا هزینه دادرسی میآید به عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه شهادت دهند. دادگاه در صورتی که بعد از رسیدگی و استماع شهادت شهود احراز نمود که مرد توانایی پرداخت یک جای مهریه را ندارد حکمی مبنی بر اعسار او را صادر میکند و به او مهلت پرداختی اعطا مینماید. و یا آن را تقسیط میکند. و پیش پرداخت نیز برای آن قرار میدهد.
در بحث صدور اعسار وضعیت اجتماعی و اقتصادی شخص معسر و درخواست کننده بررسی میشود و همچنین میزان درآمد او نیز ملاک قرار میگیرد. قاضی بررسی میکند که آیا شخص معسر اموالی را دارد و یا خیر؟ قاضی از دستگاههای مختلف مثل اداره راهور- اداره ثبت اسناد و املاک کشور و بانک ستعلام میگیرد که آیا اموالی به نام او هست یا خیر. بعد از اینکه حکم مربوط به پرداخت مهریه قطعی شد زن حکم به شوهر ابلاغ میشود و به او فرصت داده میشود تا ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ اجرای دادخواست اعسار ارائه دهددر صورتی که زوج دادخواست خود را ارائه ندهد و یا ارائه دهد اما دادخواست وی رد شود مطابق حکم دادگاه به حبس محکوم میشود.
و تا زمانی که مالی را به دادگاه ارائه ندهد تا مهریه زن پرداخت شود و یا شخص ثالث دیگری مال معرفی نکند و یا رضایت زن را در خصوص مهریه اخذ نکند حبس میشود. در صورتی که مرد طبق حکم اعساری که دادگاه برای او مشخص کرده است پیش قسط را پرداخت نکند اقساط باقیمانده را نیز مطابق دستور دادگاه در مورد مقرر پرداخت نکند امکان جلب و جریمه او نیز وجود دارد.
آیا میتوان در ازای نپرداختن مهریه مستثنیات دین را از اموال شخص محکوم علیه زوج توقیف کرد؟
مطابق ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی که مستحصیات دین را برشمرده است مستثیات دین عبارتند از:
ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی
مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:
الف – منزل مسکونی که عرفاً در شان محکومعلیه در حالت اعسار او باشد
ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره میشود.
د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
ه- – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و – تلفن مورد نیاز مدیون.
ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.
تبصره 1 – چنانچه منزل مسکونی محکومعلیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکومله به وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تادیه دیون محکومٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکومبه به طریق سهلتری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکومٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکانپذیر باشد که در اینصورت محکومبه از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.
تبصره 2 – چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرح های عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکومبه از آن امکان پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.
همانطور که از بالا مشاهده میکنید مواردی که در این ماده آمده است از موارد مستثنیات دین حساب میشود و قابل توقیف نیستند. اگر زوج موارد بالا مال دیگری را در دسترس خود نداشته باشد یک شخص معسر محسوب میشود و میتواند از دادگاه تقاضای اعسار نمایند
آیا اتومبیل جز مستثنیات دین حساب میشود؟ باید بدانید که به طور کلی اتومبیل جزو مستثنیات دین حساب نمیشود تنها در صورتی اتومبیل جزو مستثنیات دین حساب میشود که اتومبیل ابزار کار او باشد مثلاً اگر مردی تاکسی داشته باشد و با ان مسافرکشی کند نمیتوان اتومبیل او را در ازای مهریه توقیف کرد و اتومبیل او چون ابزار کار او حساب میشود جزو مستثنیات دین است .
بر اساس اعلام کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، موادی از قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در رابطه با مهریه، به شرح زیر اصلاح و در کمیسیون مزبور، تصویب گردید:
مصووبهای در مجلس شورای اسلامی در خصوص قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی تصویب شده است این مصوبه بیان میدارد که در صورتی که زوج دادخواست اعسار خود را به دادگاه خانواده ارائه نماید و توانایی مالی در این زمینه نداشته باشد نمیتوان آن را حبس نمود.
اگر شما به عنوان زوجه بخواهید مهریه خود را مطالبه کنید باید به اداره ثبت اسناد املاک محل اقامت خود رجوع کرده و از آنجا تشکیل پرونده اجراییه بدهید. در این مورد لازم نیست که شما دادخواستی را به دادگاهی ارائه دهید بلکه چون سند ازدواج یک سند رسمی حساب میشود لازم الاجرا میباشد میتوانید به واسطه همان سند بدون نیاز به گرفتن حکم از دادگاه اقدام کنید .
خلاصه مطلب
در مقاله قسط بندی مهریه چگونه است ؟در خصوص اقداماتی که زوج میتواند در خصوص تخصیص مهریه و همچنین گرفتن مهلت پرداخت از دادگاه اقدام نماید توضیح دادهایم . همچنین در خصوص شخص معسر که توانایی پرداخت مهریه را ندارد صحبت کردیم مستثنات دین را برایتان بیان کردیم و ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی را برایتان تفسیر کردیم. اگر به عنوان زوجه قصد دارید که مهریه همسر خود را مطالبه کنید و یا اگر به عنوان یک زوج توانایی پرداخت مهریه همسرتان را ندارید و به دنبال یک راه جهت تقسیط مهریه میگردید همین الان با وکلای دادگستری موسسه عدالت گستر میزان تماس بگیرید. با کلیک بر روی دکمه سبز رنگ وب سایت از یک جلسه مشاوره تلفنی یا حضوری ما بهره مند شوید.پایان.