قرار وثیقه چیست ؟(+اعتراض به آن و تودیع ❤️)
![قرار وثیقه چیست ؟](https://mzgostar.ir/wp-content/uploads/2024/10/قرار-وثیقه-چیست-؟-41-1.webp)
![قرار وثیقه چیست ؟](http://mzgostar.ir/wp-content/uploads/2024/10/قرار-وثیقه-چیست-؟-2-1.webp)
یکی از این قرارها که توسط بازپرس صادر میشود قرار اخذ وثیقه است در قرار اخذ وثیقه متهم باید مالی را به دادسرا معرفی کند تا در صورت عدم مراجعه به دادسرا در موعد مقرر ضرر زیان وارده به بزه دیده از محل آن مال تامین شود قرار تامین میتواند وجه نقد ضمانتنامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول باشد که این مال ممکن است توسط خود متهم یا شخص ثالث به دادسرا سپرده شود .یکی از نکاتی که باید به آن توجه داد میزان مال معرفی شده برای وثیقه نباید از خسارتی که بزه دیده وارد شده کمتر باشد به میزان و مبلغ آن توسط بازپرس محترم تعیین میگردد.
فهرست مطالب
Toggleصدور قرار وثیقه
![قرار وثیقه چیست ؟](http://mzgostar.ir/wp-content/uploads/2024/10/قرار-وثیقه-چیست-؟-1.webp)
در ادامه مقاله قرار وثیقه چیست ؟ باید گفت :حال اگر جرم به صورت غیر عمد انجام شده باشد علاوه بر دیه دارای مجازات دیگری مانند حبس باشد ازپرس میتواند برای جنبه عمومی جرم غیر عمد اقدام به صدور قرار تامین مناسب دیگری غیر از وثیقه کند همچنین ازپرس میتواند برای جنبه عمومی جرایم غیر عمد که بیمه نامه دارد و مبلغ بیمه نامه از میزان خسارت وارده کمتر است مبلغ بیمه نامه را لحاظ کرده و برای باقی مبلغ خسارت وارده قرار وجه التزام صادر نمایدبرای مثال اگر شخصی به صورت غیر عمد خسارتی معادل ۲۰۰ میلیون تومان به دیگری وارد نماید و بیمه نامه او تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان را پوشش دهد قاضی بیمه نامه را ضبط و برای ۱۰۰ میلیون باقی مانده رار وجه التزام صادر میکند اما اگر مبلغ بیمه نامه به عنوان مثال ۲۵۰ میلیون تومان باشد دیگر نیاز به صدور قرار تامین دیگری نخواهد بود.
قبول وثیقه توسط بازپرسهنگامی که قراره وثیقه توسط بازپرس صادر گردید متهم یا شخص ثالث اقدام به تامین وثیقه صادره خواهند نمود در صورت دارا بودن شرایط توسط بازپرس مورد قبول واقع خواهد شد تایید وثیقه باید توسط بازپرس و تحت عنوان رار به نام قرار قبولی وثیقه اعلام میگردد که این قرار بایستی توسط بازپرس و وثیقه گذار امضا شود همچنین باید توجه داشت که بر اساس قانون تا زمان سپردن وثیقه و قبول آن توسط بازپرس محترم متهم تحت بازداشت قرار خواهد داشت و پس از صدور قرار قبولی متهم آزاد خواهد شد.
مفهوم ضبط وثیقه چیست؟
- در مواقعی که دادگاه حضور متهم را لازم بداند و متهم در موعد مقرر در دادگاه حاضر نشود.
- اگر وثیقه توسط شخص دیگری داده شود و او در مهلت یک ماههای که دادگاه از تاریخ ابلاغ به او میدهد قادر به حاضر کردن متهم نزد دادگاه نگردد.
- عدم حضور متهم و یا عدم توانایی وثیقه گذار برای حاضر کردن متهم نزد دادگاه که دارای عضو موجه نباشد
- حضور متهم در دادگاه لازم باشد ۵ ابلاغ احضاریه به متهم یا وثیقه گذار به صورت واقعی باشد و نه قانونی یعنی به خود شخص ابلاغ شده باشد.
پس نتیجه میگیریم که اگر متهم در موعد مقرر در دادگاه حضور یابد و یا عدم حضورش همراه با عذر موجهی باشد امکان ضبط وثیقه وجود نخواهد داشت البته باید به این مورد توجه داشت که اگر ثابت شود متهم یا وثیقه گذار برای جلوگیری از ابلاغ واقعی نشانی محل اقامت واقعی خود را تغییر دهد و به مرجع قبول کننده وثیقه اعلام نکند و یا حتی به این منظور از محل خارج شده باشد یا به هر نحو دیگر امکان ابلاغ واقعی به نشانه محل اقامت واقعی و یا تغییر آن را به مرجع قبول کننده وثیقه اعلام نکند یا بدین منظور از آن محل خارج شده و امکان ابلاغ واقعی را دچار مشکل کرده باشد و این امر در نظر بازپرس اثبات گردد ابلاغ قانونی اخطاریه برای ضبط وثیقه کافی خواهد بود.
در ادامه مقاله قرار وثیقه چیست ؟ باید گفت : دستور ضبط وثیقهاگر شرایط ضبط وثیقه وجود داشته باشد به دستور قاضی این کار انجام میشود و ضرر و زیان از محل آن مال تامین خواهد شد. البته دستور ضبط وثیقه تنها در زمانی صادر میشود که حضور متهم در دادگاه لازم بوده و متهم علی رغم آن بدون داشتن عذر موجه از حضور در دادگاه استنکاف کرده و یا وثیقه گذار با وجود ابلاغ دادگاه مبنی بر تحویل متهم و گذشت مهلت یک ماهه بدون عذر موجه متهم را در دادگاه حاضر نکرده باشد در این صورت دادستان اقدام به صدور دستور ضبط خواهد کرد
مراحل و تشریفات ضبط وثیقه
در ادامه مقاله قرار وثیقه چیست ؟ باید گفت : همانطور که در بالا توضیح داده شد با وجود شرایط ضبط وثیقه و صدور دستور ضابطان توسط دادستان پس از سپری شدن موعد قانونی و قطعیت دستور دادسرا اجرا میگردد اجرای احکام در صورتی که وثیقه مال باشد آن را به مزایده گذاشته و در غیر این صورت به میزان مقرر در قرار از وثیقه ربط خواهد کرد. در مورد مزایده مال وثیقه پس از کارشناسی مال مورد وثیقه توسط کارشناس رسمی دادگستری شخص وثیقه گذار نیز یتواند در روز مزایده حضور پیدا کند و در مزایده شرکت کند و با پرداخت مبلغ تعیین شده توسط کارشناس مال مورد وثیقه را که به مزایده گذاشته شده را مجدداً مالک گردد و هزینههای جاری مزایده رابپردازد. همچنین ممکن است اجرای حکم و مزایده دارای هزینههایی باشد که در صورت عدم حضور و عدم شرکت وثیقه گذار این هزینهها از مبلغ وثیقه نیز کسر خواهد شد و اگر مبلغی اضافه بماند به وثیقه گذار برگردانده خواهد شد.
![قرار وثیقه چیست ؟](http://mzgostar.ir/wp-content/uploads/2024/10/قرار-وثیقه-چیست-؟-41.webp)
بخشنامه ضبط وثیقه
اگر متهم وثیقه نسپارد چه میشود ؟
گاهی به هر علت متهم نمیتواند و یا نمیخواهد که قرار وثیقه را اجرا کند و وثیقه بسپارد. در این صورت اتفاقاتی بعد از اینکه متهم قرار وثیقه را ودیع نکنند میافتد که ماده ۲۲۶ قانون آیین دادرسی کیفری این مورد را توضیح داده و ضمانت اجرای آن را بیان کرده است. مطابق این ماده:
متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر میشود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی میگردد؛ اما در صورت بازداشت، متهم میتواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس، نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند.
تبصره- مرجع صادر کننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند، فراهم کنند و هر زمان متهم، کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد، در صورت وجود شرایط قانونی، مرجع صادر کننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.
پس اگر این سوال ذهن شما را درگیر کرده است باید به این ماده رجوع نمایید مانطور که بر اساس این ماده مشاهده مینمایید تا زمانی که متهم وثیقه را نتواند به دادگاه تودیع کند یبایست با صدور قرار بازداشت شود.
اما همانطور که در تبصره میبینید این بازداشت دائمی نبوده و به محض اینکه شخص متهم یا اقوام او و یا هر شخص ثالثی خواهد وثیقه را تودیع کند میتواند به مرجع صادر کننده قرار رجوع کرده و یا با رئیس یا معاون زندان صحبت کرده و وثیقه او را تودی کند تا شخص متهم آزاد شود در واقع این وثیقه تضمینی است جهت اینکه متهم فرار نکند و یا توانی ننماید. و یا اگر به هر علتی متهم فرار کرد بتوان از محل وثیقه ضرر زیان را جبران نمود.پس تودیع وثیقه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار اسنت. وثیقه میتواند سند یک ملک یا پروانه کسب و کار یا هر چیزی که ارزش مالی دارد مثل یک خط تلفن ساده یا سیمکارت باشد .شخص وثیقه گذار اعم از اینکه شخص متهم باشد و یا یک شخص ثالث یا از اقوام درجه یک شخص متهم باشد میتواند هر زمان که بخواهد آزادی وثیقه خود را از مرجع صادر کننده قرار وثیقه درخواست نماید که در این صورت تماً میبایست شخص متهم را احضار کند و بعداً درخواست آزادی وثیقه خود را کند.