اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد
در مقاله اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد به مواردی میپردازد که زن به هر دلیلی درخواست طلاق میدهد اما مرد راضی به طلاق دادن زن خود نمیباشد. مطابق با قانون زن نیز میتواند درخواست طلاق دهد و با در دست داشتن مدارک ازدواج و سند نکاحیه اقدام به ثبت دادخواست طلاق کند در این خصوص زن برخلاف مرد برای طلاق خود باید مستندات , مدارکی داشته باشد تا قاضی دادگاه با طلاق وی موافقت نماید.
مستنداً به ماده ۱۱۳۳ مدنی مرد هر زمان میتواند زن خود را طلاق دهد و برای طلاق نیاز به هیچ نوع دلیل و مدرکی ندارد و به صرف ارائه دادخواست و طی تشریفات قانونی مثل ارائه دادخواست میتواند زن خود را طلاق بدهد و در این مورد مرد نیاز به جلسات مشاوره قبل از طلاق هم ندارد.
اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد
اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد تنها زمانی زن میتواند طلاق بگیرد که دلایل محکمه پسندی برای طلاق خود به دادگاه خانواده ارائه دهد در غیر این صورت مرد باید به این طلاق رضایت دهد و یا وکالت در طلاقی به ایشان اعطا شود در غیر این صورت زن نمیتواند طلاق بگیرد.
قبلاً در مقاله ذکر کردیم که در صورتی که مرد مخالف طلاق باشد زن نمیتواند طلاق بگیرد. علت آن هم این است که در حقوق ما حق طلاق به صورت مستقیم به مرد طلاق دارد و مرد بدون ارائه دلیل هم میتواند طلاق بگیرد. اما زن خیر این عدم رضایت شوهر موضوع بسیار مهمی بوده و میتواند باعث شود که زن علی رغم اینکه همسر خود را دوست ندارد در کنار او زندگی کند. و این مورد باعث شود که طلاق عاطفی در میان زوجین زیاد شود .طلاق عاطفی در واقع زمانی رخ میدهد که زوجین در کنار همدیگر زندگی میکنند اما هیچ علاقهای به یکدیگر ندارند .
در صورتی که این مورد ادامه پیدا کند و زن قصد طلاق داشته باشد اما شوهر راضی نباشد زن میتواند این پیشنهاد را به شوهر بدهد که با بخشش مقداری از مهریه خود و به علت کراهت از شوهر نظر او را در خصوص طلاق جلب نماید در این صورت زن باید به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی حاضر شود و یک ابرا نامه تنظیم نماید که به واسطه آن رضایت دهد بخشی از حقوق مالی او بخشیده شود .
قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران در بخش خانواده که کتاب پنجم از قانون مدنی محسوب میشود قانونگذار در مواد متعددی به درخواست طلاق از طرف زن اشاره نموده است که از جمله این مواد میتوان به مواد بزن ۱۱۱۹ ، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ اشاره نمود.
در قانون جمهوری اسلامی ایران که برگرفته شده از فقه امامیه و فقه شیعه میباشد زنان حق طلاق ندارند مگر اینکه دلیل محکمه پسندی برای خود داشته باشند اما باید بدانید که مردان در هر صورت میتوانند اقدام به قطع رابطه زناشویی و طلاق از طرف دادگاه کنند. مردان جهت انجام این کار نیاز به هیچ اجازهای از طرف هیچ شخصی ندارند و به صرف درخواست آنها چه درخواست آنها موجه باشد و چه غیر موجه باشد دادگاه وجه را طلاق میدهد. اما این طلاق دارای آثار مالی بسیار زیادی میباشد که مرد باید تمام حقوق مالی زن را از جمله مهریه و نفقه و اجرت المثل او را پرداخت کند. در واقع مطابق قانون حمایت از خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ طلاق تنها زمانی ثبت میشود که مرد به تعهدات مالی خود مطابق سند نکاحیه عمل نماید.
پس در خصوص طلاق از طرف زن . زن ابتدا باید در دادخواست دلیل طلاق خود را ذکر کند و آن را در دادگاه در زمانی که جلسه دادرسی شروع میشود اثبات نماید تا بتواند با این دلیل محکمه پسند از همسر خود جدا شود. برخلاف تصور غلط جامعه که فکر میکنند که مرد میتواند حق طلاق را به زن بدهد باید بگوییم که دادن حق طلاق به زن باطل باشد و چنین درخواستی قابل ترتیب اثر نمیباشد و مرد تنها میتواند وکالت در طلاق را به زن بدهد و نه حق طلاقها.
مخالفت مرد در طلاق از ناحیه زن
فرض کنید شما به عنوان یک زن به هر دلیل میخواهید از همسر خود جدا شوید در این صورت باید بدانید که شما میتوانید در این خصوص اقامه دعوا کرده و دادخواست خود را به دادگاه خانواده ارائه دهید اما دادگاه از شما مطالبه دلیل میکند و شما نمیتوانید به صرف اینکه رخواست میدهید و بدون دلیل طلاق بگیرید. و اگر همسرتان راضی نباشد شما به هیچ عنوان نمیتوانید از او جدا شوید.
اما اگر همسرتان به این مورد رضایت کامل دهد میتواند به شما وکالت در طلاق بدهد تا شما به واسطه آن وکالت در طلاق که در دفتر اسناد رسمی تنظیم میشود از او جدا شوید. در این صورت به یک وکیل دادگستری رجوع کرده و وکیل در این زمینه به شما کمک میکند و وکیل زوج میشود تا بتواند از ناحیه زوج فرم طلاق را امضا نماید همسر را مطلقه نماید. و یا میتوان به صورت توافقی با ارائه یک توافقنامه در خصوص موارد مالی و غیر مالی از جمله حضانت نفقه مهریه از یکدیگر جدا شده. در این صورت زن و مرد باید هر دو وکیل بگیرند و پای دادخواست طلاق را که به دادگاه خانواده ارائه میشود امضا نماید.
همچنین حالت آخر زمانیست که زن میتواند طلاق بگیرد این است که موارد عسر و حرج مندرج در قانون از جمله غیبت شوهر به مدت ۶ ماه یا ۹ ماه متوالی و یا عدم پرداخت نفقه از جانب او. یا شروط ۱۲ گانه ضمن سند نکاحیه اقدام به طلاق نماید. در این صورت بعد از اینکه زوجه مورد مشخص را پیدا کرد باید با ثبت نام در سامانه ثنا به یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و از آن طریق دادخواست خود را در پایگاه قوه قضاییه ثبت نمایند. و اقدام به طرح دعوا کند.
رعایت تشریفات طلاق از ناحیه زوجین
در صورتی که زن بخواهد از همسر خود طلاق بگیرد باید تشریفاتی مثل ثبت نام در سامانه تصمیم طلاق را انجام دهد سامانه تصمیم طلاق یک سامانه زیر نظر سازمان بهزیستی در خصوص مشاوره قبل از طلاق میباشد همچنین سامانه دیگری نیز جدیداً به آن اضافه شده است تحت عنوان سامانه مسیر. در واقع سازمان بهزیستی با راه اندازی این سامانهها تلاش میکند تا قبل از اینکه طلاقی رخ دهد مداخله کند تا زوجین تنشها و تعارضات خود را حل نمایند. بعد از اینکه زوجین در جلسات بهزیستی جهت مشاور حاضر شدن میبایست دادخواست خود را از طریق درگاه خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه خانواده ارائه کند. زن باید دلایل طلاق خود را در دادگاه ارائه کند و آنها را اثبات کند تا بتواند از همسر خود جدا شود .
وقتی که زن در دفتر خدمات الکترونیک قضایی حاضر شد میتواند دلیل خود را پیوست دادخواست خود کند اگر دلیل او محکمه پسند باشد نیاز به اجازه همسر خود جهت طلاق ندارد میتواند به صرف همان درخواست و اثبات آن طلاق بگیرد زیرا حق طلاق فقط مختص مرد نیست و زنان نیز میتوانند چنین اقدامی را انجام دهند .پس به طور خلاصه اگر شما دلیل محکمه پسندی برای طلاق خود داشته باشید نیاز به اجازه شوهرتان ندارید و برعکس اگر دلیل محکمه پسندی نداشته باشید باید اجازه او را بگیرید.
یکی از انواع طلاق . طلاق خلع بوده در این نوع طلاق که در قانون مدنی شرایط احکام آن آمده است رضایت زوج و زوجه یعنی هر دوی آنها لازم است. در طلاق خلع زن مقداری از مهریه خود را به مرد بذل میکند و در قبال آن مرد به زن این اجازه را میدهد تا بتواند خود را مطلقه کند. پس اگر زن مقداری از مهریه خود را ببخشد این حق به زوجه انتقال پیدا میکند و میتواند با مراجعه به دفتر خدمات قضایی حتی بدون حضور زوج اقدام به طلاق کند پس طلاق خود طلاق دو طرفه میباشد و رضایت دو طرف مورد نیاز است .
درخواست طلاق شما که به صورت دادخواست به دادگاه ارائه میشود باید مراحلی را طی کند تا نهایی شوددر ابتدا قاضی دادگاه به پرونده شما در مرحله بدوی یا نخستین رسیدگی میکند و ابعاد آن را مورد بررسی قرار میدهد در صورتی که ادعای زن مبنی بر طلاق ثابت شود حکمی مبنی بر طلاق توسط دادگاه صادر میشود که به آن حکم بدوی گفته میشود. بعد از صدور این حکم هر یک از زوجین که این حکم به ضرر آنها باشد میتوان از ظرف ۲۰ روز از آن تجدید نظرخواهی به عمل آورد. در دادگاه تجدید نظر سه قاضی یعنی یک مستشار و دو قاضی عادی دوباره به پرونده رسیدگی میکنند و در صورتی که حکم دادگاه نخستین یا بدوی تایید شود میتوان از پرونده در دیوان عالی کشور شکایت نمود.
دیوان عالی کشور سی میکند که آیا حکم طلاق صادر شده با قوانین زمان صدور رای مطابقت کامل دارد یا خیر اگر مطابق قوانین و شرع صادر شده باشد آن را تایید و یا ابرا میکند و در غیر این صورت آن را نقض میکند و برای رسیدگی به شعبه صادر کننده رای ارسال میکند. یا حسب مورد به دادگاه هم عرض ارسال میشود
بخشش مهریه و مخالفت مرد
در صورتی که زن درخواست طلاق دهد و قصد داشته باشد که به جدایی اقدام کند باید حتماً دلیلی را ارائه کند. اما گاهی پیش میآید که دلیلی وجود ندارد که زن با توجه به آن اقدامی کند. در این صورت به دلیل اینکه حق طلاق در قانون ما به عهده مرد میباشد درخواست طلاق از ناحیه زن رد میشود زیرا مرد رضایتی به این موضوع ندارد. به طور کلی یا مرد باید درخواست طلاق بدهد و یا اینکه به زن وکالت در طلاق بدهد و یا اینکه زن بدون رضایت مرد دلیل محکمه پسندی برای طلاق خود داشته باشد.در غیر این صورت زن نمیتواند به تنهایی درخواست طلاق دهد.
در صورتی که زن دلایل محکمه پسندی برای طلاق خود داشته باشد از جمله دلایلی مثل غیبت شوهر از منزل خود به مدت ۶ ماه یا ۹ ماه- عدم پرداخت نفقه توسط همسر به مدت ۶ ماه یا و سو معاشرت و کتک زدن زن همه اینها از جمله دلایلی است که به زن مجوز طلاق میدهد.و زن علاوه بر اینکه میتواند طلاق بگیرد میتواند مهریه خود را به صورت تمام و کمال از مرد مطالبه نماید زیرا زن مهریه خود را نبخشیده است و فقط با ارائه دلیل محکم طلاق گرفته است.
اما در صورتی که زن دلیلی محکمه پسند برای طلاق خود نداشته باشد میتواند این پیشنهاد مالی را به مرد بدهد که در ازای بخشش مهریه خود که میتواند تمام مهریه یا بخشی از آن باشد اقدام به طلاق نماید. در این صورت اگر مرد نیست موافق باشد میتواند درخواست زن را قبول کند . در این صورت مادامی که زن مهریه خود را نبخشیده است حق طلاق ندارد و در صورتی که مهریه خود را ببخشد دیگر مرد نمیتواند از طلاق خود رجوع کند و یا پشیمان شود. نکته مهمی که باید توجه کنید این است که در صورتی که زن از بخشش مهریه خود پشیمان شود و مهریه بخشیده شده را پس بگیرد حق طلاق او. نیز زایل میشود.
از همانطور که اشاره شد به طور خلاصه میتوان گفت زمانی زن میتواند بخشی از مهریه خود را به مرد ببخشد و طلاق بگیرد که مرد با این موضوع رضایت داشته باشد در غیر این صورت چنین اقدامی امکانپذیر نخواهد بود طلاق به دلیل پیچیدگیهای خود تشریفات خاصی را به همراه دارد که باید این تشریفات از ناحیه زوجین و حتی عاقد و حتی دادگاه رعایت شود تا طلاق باطل نشود.
خلاصه مطلب
در مقاله اگر زن درخواست طلاق بدهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد در خصوص شرایطی صحبت کردیم که زن علی رغم اینکه از همسر خود کراهت دارد و قصد جدایی از او را دارد میتواند طلاق بگیرد و مرد به این طلاق راضی نمیشود همانطور که گفتیم اگر زن درخواست طلاق بدهد تنها زمانی میتواند طلاق بگیرد که یا دلیل محکمه پسندی جهت این کار داشته باشد و یا وکالت در طلاق داشته باشد و یا اینکه رضایت مرد را در این خصوص جلب کند. همچنین در خصوص موارد عسر و حرج مواردی که زن به واسطه آن میتواند طلاق بگیرد صحبت کردیم. به هر روی اگر شما میخواهید از همسر خود طلاق بگیرید سعی کنید از یک وکیل پایه یک دادگستری کمک کنید تا بتواند هترین راهکار را در این خصوص به شما بدهد شما میتوانید با کلیک بر روی دکمه سبز رنگ پایین وب سایت همین الان با وکلای موسسه عدالت گستر میزان تماس بگیرید تا به شما مشاوره دهند پایان.