ارث زن از شوهر(+نکات قانون جدید 100%❤️)
![ارث زن از شوهر](https://mzgostar.ir/wp-content/uploads/2024/11/ارث-زن-از-شوهر.webp)
در مقاله ارث زن از شوهر به این موضوع پرداخته میشود که در صورتی که همسر فوت نماید و میزان ارث زن اموال شوهر به چه صورت است؟ برای ارث بردن زن از شوهر شرایطی مطابق با قانون و شرع مقدس لازم است. که تمام این شرایط در قانون و شرع مشخص گردیده است از جمله این شرایط این است که زن در زمان فوت شوهرش زنده باشد و شوهر پیش از زن دار فانی را وداع گفته باشد. اما میزان ارث زن بسته به شرایطی میباشد از جمله داشتن فرزند یا نداشتن فرزند. در صورت داشتن فرزند زن یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول همسر خود را به ارث میبرد اما در صورت نداشتن فرزند سهم زن از اموال منقول و قیمت غیرمنقول همسر یک چهارم میرسد.
هر شخصی تا وقتی که زنده است حق هرگونه دخل و تصرف در اموال خود را دارد و در زمانی که شخص دار فانی را وداع گفت هیچ اختیاری در خصوص اموال به جا مانده از خویش را به جز آنچه که قانون به وی اجازه داده است را از دست میدهد. در این صورت اگر شخص فوت شده دارای ورثه باشد اختیار اموال به جا مانده از ایشان به ورثه منتقل میشود و ایشان حق دخل و تصرف در اموال را دارند موضوعی که همیشه محل اختلاف است و بعد از فوت فرد موجب درگیری و گاها نزاع می گردد مسئله تقسیم اموال به جا مانده و هر یک از ورثه از این اموال میباشد.
ارث زن از شوهر
ارث زن از شوهر به این صورت است که اگر زن دارای فرزند باشد ارث او یک هشتم اموال مرد میباشد و اگر دارای فرزندی نباشد یک چهارم اموال همسرش است.
از آنجا که قوانین ما بر اساس شرح مقدس اسلام میباشد در خصوص میزان سهم الاث نیز شرح مقدس مقررات خاصی را وضع نموده و قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس مقررات شرع تنظیم گردیده است در قانون مدنی میزان میزان سهم هر یک از ورثه مشخص گردیده است این میزان بر اساس نسبتشان با شخصی که فوت کرده است تعیین گردیده و بر اساس آن میزان سهم الاثر کم یا زیادتر میشود.
در این قانون در خصوص ارث زن از شوهر نیز مقررات خاصی وضع گردیده است و با توجه به وضعیت زن میزان سرمایه وی یک چهارم یا یک هشتم میشود یعنی در حالتی که زن برای فرزند باشد فرقی هم نماید که تعداد فرزندان چند نفر باشند در این صورت زن از اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول به میزان یک هشتم ارث میبرند اما در صورتی که همسر دارای فرزند نباشد میزان میزان سهم الارث زن یک چهارم تعیین میگردد با این توضیح یکی از مواردی که همیشه محل اختلاف بوده است میزان سهم الاث زن به موجب اصلاحات سال ۱۳۸۷ میباشد .
ما در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که میزان سهم زن از اموال شوهر به چه میزان بوده از کدام اموال شوهر ارث به زن میرسد همچنین در صورت داشتن فرزند و در صورت نداشتن آن میزان سهم الاث زن را بررسی میکنیم پس اگر به دنبال پاسخ این پرسش که میزان سهم زن از اموال شوهر فوت وی به چه اندازه است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نکاتی در خصوص سهم زن از ارث شوهر
از جمله مواردی که موجب ارث بردن میباشد ازدواج میباشد در صورتی که مردی ازدواج بنماید بعد از فوت وی زن ایشان جز وراثش میباشد و در کنار سایر وراث ارث میبرد این موضوع در ماده ۸۶۴ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران یشبینی گردیده است در این ماده مسئله ارث بردن زن از همسر اشاره نموده است در ادامه مسائل مهمی در خصوص ارث بردن زن از همسر بیان میگردد.
یکی از شروط حتمی و قطعی ارث بردن زن از مرد میباشد این است که ازدواجشان به صورت دائم باشد البته باید خاطرنشان کنیم که موانع ارث منحصر به این موضوع نمیباشد و موانع دیگری نیز برای عدم ارث بردن وجود دارد که در جای خود به آن اشاره در مطابق ماده ۹۴۰ قانون مدنی حتماً و قطعاً باید ازدواج زن و مرد به صورت دائم باشد در غیر این صورت و در صورتی که ازدواج به صورت موقت باشد ارث به زن تعلق نمیگیرد.
همانطوری که در بالا اشاره گردید به هیچ عنوان ارث در عقد موقت وجود ندارد حتی طرفین نمیتوانند شرط بگذارند که زن در عقد موقت از مرد یا مرد از زن ارث ببرد به این دلیل که قوانین ارث از جمله قوانینی میباشد که به هیچ عنوان توافق بر خلاف آن صحیح نبوده و در صورت توافق باطل و بلااثر میباشد. اما این به معنی این نمیباشد که همسر در زمان حیات خود نتواند مالی را به نام همسر موقت خود بزند. همچنین میتواند در قالب دیگری مثل وصیت برای زن موقت حتی بعد از فوت خود نیز مالی به وی بدهد و در این صورت هیچ منع قانونی وجود ندارد .
باید بدانیم که ارث بردن فقط در صورتی میباشد که مرد در زمانی فوت کند که ازدواج عقد ازدواج همچنان پابرجا باشد و طرفین طلاق نگرفته باشد در صورتی که در زمان فوت مرد طلاق رخ داده باشد مسئله ارث بردن زن هم منتفی میشود اما شرایطی وجود دارد که در ماده ۹۴۳ قانون مدنی پیش بینی شده است در این فرض زن در صورت طلاق نیز از مرد ارث میبرد. بدین صورت که در زمان طلاق و مطابق ماده ۹۴۳ مرد زن خود را به صورت رجعی طلاق داده باشد. در این صورت اگر مرد فوت کند همچنان زن در عده به سر ببرد در این صورت زن از مرد ارث میبرد.
شرط دیگری نیز وجود دارد که در صورت به وجود آمدن این شرایط زن از مرد در زمان طلاق نیز از مرد ارث میبرد این شرط در ماده ۹۴۴ قانون مدنی پیش بینی گردیده است بدین صورت که اگر مردی دچار مرض و بیماری گردد و زن خود را طلاق دهد و قبل از اتمام یک سال از تاریخ طلاق به واسطه همان مرض و مریضی مرد فوت نماید در این صورت زن از وی ارث میبرند در این فرض زن نباید تا پایان مدت یک سال از تاریخ طلاق ازدواج مجدد کرده باشد. در صورتی که ازدواج مجدد بنماید ارث نیز منتفی میگردد
موضوعی که باید بدان پرداخته شود اینکه آیا زن از پدر شوهر خود ارث میبرد یا خیر؟ باید بگوییم که در صورتی که رابطه بین زن و پدر شوهر صرفاً و فقط از طریق ازدواج شکل گرفته باشد در این صورت زن از پدر شوهر ارث نمیبرد اما در صورتی که زن از اقوام نسبی پدر شوهر باشد در صورت فوت پدر شوهر زن از اموال پدر شوهر بسته به نسل نسبی که با ایشان دارد ارث میبرد .
تا اینجای مقاله به موضوع ارث زن از شوهر پرداختیم در ادامه به این موضوع میپردازیم که میزان سهم ارث زن از اموال شوهر چقدر است و فرزند داشتن یا نداشتن مرد چه تاثیری در ارث زوجه یگذارد پس با ما همراه باشید تا به این موضوع بپردازیم.
سهم زن در صورت داشتن فرزند
میزان سهم الارث در صورتی که مرد فرزند داشته باشد یا نداشته باشد متفاوت است نکتهای که باید به آن دقت کرد این که ملاک برای داشتن فرزند مرد میباشد یعنی در صورتی که مرد فرزند داشته باشد یا نداشته باشد میزان سهم الاث زن تغییر میکند در صورتی که زن فرزند داشته و مرد فرزند نداشته باشد میزان سرمایه ارث زن حد بالای آن و یک چهارم میباشد در صورتی که مرد فرزند داشته باشد فرقی نمیکند که این فرزند از کدام زن باشد از ازدواج فعلی یا ازدواجهای قبلی در هر صورت زن یک هشتم ارث میبرد.
مطابق با ماده 946 از قانون مدنی که از شرع مقدس اسلام نشئت میگیرد سهم زن از اموال شوهر بعد از فوت ایشان در صورتی که دارای فرزند باشد یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول مثل زمین ،ساختمان و… میباشد و مطابق ماده ۹۱۳ از همین قانون در صورتی که مرد فرزندی نداشته باشد سهم ارث زن از اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول به یک چهارم میرسد.
سهم الارث زن در صورت نداشتن فرزند
در بالا موضوع اشاره کردیم که میزان یک چهارم و یک هشتم سهم الارث زن در صورتی است که مرد هنگام فوت دارای فرزند یا فاقد آن باشد و سهم زن در صورت نداشتن فرزند حد بالای آن و یک چهارم میباشد این یک چهارم بدین صورت میباشد مرد منقول داشته باشد زن یک چهارم از آن را میبرد اما در صورتی که مرد مال غیر منقول داشته باشد یک چهارم به زن میرسد این موضوع و ماده ۹۴۶ از قانون مدنی یشبینی گردیده است.
تمام موارد بالا و مقررات قانونی در زمانی که زن فوت میکند و شوهر ذیحق در ارث میباشد جاری است. پس زمانی که فوت میکند و دارای فرزند نمیباشد مرد حد بالای ارث را میبرد اما در صورتی که زن دارای فرزند باشد من حد پایین ارث را میبرد. تفاوتی که در این مورد بین ارث بردن از مرد وجود دارد این است که در صورتی که زن فوت نماید و دارای فرزند باشد حد پایین مرد یک چهارم است اموال منقول و اموال غیرمنقول زن میباشد در صورتی که زن دارای نباشد حد بالای ارث مرد از زن یک دوم اموال منقول و غیرمنقول زن میباشد. موضوعی که باید به آن پرداخته شود و بسیار محل سوال میباشد این است که در صورتی که مرد دارای بیش از یک همسر دائم باشد نحوه ارث ین زنهای متعدد به چه صورت میباشد و ارث چگونه بین آنها تقسیم میگردد؟
از جمله سال مهمی که در رابطه با ارث پیش میآ ید در صورتی است که مرد دارای همسران متعدد باشد در این صورت باید تمام ارث چه به میزان یک چهارم باشد و چه به میزان یک هشتم باید بین تمام زنها به تساوی تقسیم گردد. به عنوان مثال وقتی مرد دارای دو همسر بوده و فرزندی نیز نداشته باشد. در این صورت است که یک چهارم اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول به تساوی بین دو زن تقسیم میگردد. همین طور است وقتی که مرد دارای سه زن یا چهار زن باشد در تمام فروز اموال مرد به تساوی به میزان یک چهارم و یک هشتم ین آنها تقسیم میگردد.
قانون جدید سهم زن از ارث شوهر
در قانون مدنی ابتدا ارث زن از اموال مرد صرفاً از تمام اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول آن هم نه همه اموال غیرمنقول بلکه صرفاً اموال غیرمنقول خاصی مثل بنا و درختان بود در این صورت زن که تنها از زمین بلکه از قیمت آن هم ارث نمیبرد اما با اصلاحاتی که در سال ۱۳۸۷ انجام شد زن از زمین و غیره دارای سهم الارث شد و مواد ۹۴۶ و ۹۴۸ قانون مدنی اصلاح گردید. لذا در حال حاضر از همه اموال شوهر ارث میبرد .
مسئلهای که باید با هم پرداخت این است که در صورتی که شوهر فوت نماید و دیه پرداخت گردد در این صورت زن نیز از این دیه به میزان ک چهارم یا یک هشتم ارث میبرد. هرچند که زن محسوب نمیگردد تا حق قصاص یا گذشت است قصاص به وی ارث برسد. اما نظر به اینکه دیه از مسائل مالی میباشد زن از این دیه ارث میبرد.
اگر مرد یا ورثه از پرداخت قیمت اموال غیرمنقول به زن استنکاف نمایند زن چه اقدام قانونی میتواند انجام دهد؟ حسب ماده ۹۴۸ قانون مدنی ن میتواند در صورتی که ورثه از قیمت پرداخت قیمت اموال غیرمنقول استنکاف نمایند زن حق دارد از طریق محاکم دادگستری اقدام و و اگر همچنان ورثه قیمت اموال غیرمنقول را به زن پرداخت ننمایند زن میتواند همان ملک غیرمنقول را تصرف و تملک نماید.
زن از چه اموالی ارث میبرد
قانون مدنی در ماده ۹۴۰ از جمله شرایط ارث بردن را ممنوع الارث نبودن و دائمی بودن ازدواج قرار داده است و حتماً باید رابطه ازدواج دائم شکل گرفته باشد. اما مهمتر این است که زن از کدام اموال مرد ارث میبرد؟ برای پاسخ به این سوال باید به ماده ۹۴۶ از قانون مدنی رجوع نمود.
در این ماده که در سال ۱۳۸۷ از طرف مجلس شورای اسلامی اصلاح گردید زن میتواند از تمام اموال مرد ارث ببرد و در صورتی که مرد دارای فرزند باشد زن یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از قیمت تمام قیمت اموال غیر منقول ارث می برد وقتی که مرد در زمان فوت دارای فرزند نباشد سهم زن از تمام اموال به یک چهارم میرسد.
برای اینکه سهم زن از اموال شوهر داده شود باید تمام اموال منقول تقسیم گردد و برای دادن سهم زن از اموال غیرمنقول لازم است که ابتدا اموال غیرمنقول قیمت گذاری شود. چه به صورت توافقی یا و یا به صورت کارشناسی شده در این مورد سهم زن از اموال غیرمنقول تعیین گردیده و به وی پرداخت میگردد. حال ممکن است در این بین ورثه قیمت اموال غیرمنقول را به زن پرداخت ننماید که حسب ماده ۹۴۸ از قانون مدنی زوجه میتواند از طریق محاکم قضایی اقدام به اخذ سهم الاث خود بنماید.
نحوه محاسبه سهم ارث زن از شوهر
درمقاله بالا به این موضوع اشاره کردیم که شرایط ارث بردن زن از مرد جود رابطه زوجیت به صورت دائم میباشد همچنین به موضوع اشاره کردیم که اگر مرد دارای فرزند باشد یا دارای فرزند نباشد سهم زن از اترک مرد متفاوت میباشد.
برای محاسبه سهم الاث زن از ماترک مرد باید ابتدا میزان اموال مرد مشخص گردد و این موضوع روشن گردد که به چه میزان اموال منقول و غیر منقول دارد در این صورت و در صورت مشخص شدن تمام اموال قیمت آن اید تعیین گردد. حال این قیمت میتواند به صورت کارشناسی باشد یا به صورت توافق مابین تمام وراث از جمله زن که در این صورت در صورت توافق مابین تمام وراث همون بر همان مبنا ارث تقسیم میگردد. کار بعد از مشخص شدن قیمت در صورت داشتن فرزند این قیمت تقسیم بر ۸ میگردد و در صورتی که فرزندی وجود نداشته باشد تقسیم بر ۴ میشود تا سهم زن از حال چنانچه مرد دارای همسران متعدد باشد این اعداد به تساوی بین آنها تقسیم میشود .
به عنوان مثال اگر قیمت نهایی انبار 100 میلیون باشد و مرد فرزندی نداشته باشد سهم زوجه از این قیمت ۲۵ میلیون تومان میباشد و در صورت وجود فرزند این مبلغ نصف میگردد. حال اگر مرد دارای همسران متعدد باشد مبلغ ۲۵ میلیون باید بین آنها به تساوی تقسیم گردد.
خلاصه مطلب
ما مقاله ارث زن از شوهر به این موضوع پرداختیم که سهم زن از اموال شوهر در صورت فوت مرد به چه میزان میباشد و نحوه تقسیم آن را بررسی نمودیم و بررسی کردیم که در صورتی که مرد دارای فرزند باشد یا فرزند یا مرد دارای همسران متعدد باشد نحوه تقسیم ارث به چه صورت خواهد بود . در صورتی که نیاز به مشاوره بیشتر و تخصصیتر داشته باشید میتوانید از وکلای موسسه عدالت گستر میزان به صورت تخصصی مشاور دریافت نمایید.