اجرت المثل ایام زوجیت+فرمول محاسبه(قانون جدید❤️)
اجرت المثل ایام زوجیت از جمله مواردی است که ممکن است زوجه شرایط مطالبه آن را داشته باشید. به همین دلیل لازم است که تمام موارد و شرایط و احکام آن را فرا بگیرید تا بتوانید تسلط کافی و لازم در خصوص آن داشته باشید . به محض انعقاد عقد نکاح زن و مرد نسبت به یکدیگر ابطه سببیت پیدا میکند و هم از لحاظ شرعی و حمل از لحاظ قانونی احکام و شرایطی بر طرفین بار میشود. یکی از این موارد که بر عهده مرد قرار میگیرد اجرت المثل ایام زوجیت است که در صورتی که شرایط آن مهیا باشد هم از لحاظ قانونی و هم از لحاظ شرعی مرد مکلف به پرداخت آن است. و این دین بر عهده و قرار میگیرد.
اجرت المثل ایام زوجیت
اجرت المثل ایام زوجیت در واقع عبارت است از میزان مبلغی که مرد مطابق قانون و با تعیین نظر کارشناس رسمی دادگستری مکلف است که به زن پرداخت کند. در واقع در برخی از موارد زن کارهایی را انجام میدهد که قانونا شرعاً بر عهده او نمیباشد که در این صورت در هنگام طلاق اگر طلاق از ناحیه زن نباشد و ناسازگاری با او نباشد میتواند تمام این دستمزدها را از مرد مطالبه نماید. علت آن هم همان است که بیان شد زیرا مواردی که توسط زن انجام شده است نه شرعاً نه قانونا بر عهده او نبوده است اگرچه عرفاً این موارد از وظایف زن محسوب شود ولی چون قانون یا شرع انجام آنها را از گردن زن ساقط کرده است.
پس زن میتواند آنها را مطالبه نماید. به این نکته دقیق باید توجه کنید که تنها زمانی زن میتواند حجت المثل ایام زوجیت را مطالبه کند که طلاق از ناحیه مرد باشد پس در طلاق توافقی و طلاق از ناحیه زن هیچ اجرت المثلی به زن تعلق نمیگیرد . در بحث ازدواج و نکاح در قانون ما بیشتر بار مالی بر عهده مرد میباشد موارد مالی عبارتند از : مهریه نفقه اجرت المثل و …. و مرد در صورتی که بخواهد زن خود را طلاق دهد تنها زمانی طلاق او ثبت میشود که تمام موارد مالی را که بر عهده او است مثل اجرت المثل یا نفقه پرداخت کند گرنه طلاق او ثبت نمیشود.
در قبال تمام وظایفی که مرد دارد و مکلف است که موارد مالی را به زن پرداخت کند زن نیز تکالیفی دارد که باید آنها را در زمان زوجیت و یا حتی بعد از آن نسبت به مرد انجام دهد کی از آن تکالیف تمکین میباشد که خود به تمکین عام و خاص تقسیم میشود.
همانطور که گفتیم در طلاق از ناحیه زن هیچ اجرت المثلی به زن تعلق نمیگیرد اما باید توجه کنید که اگر در خصوص اجرت المثل اجرت المثل بین زن و مرد توافقی شود زن میتواند حتی در این نوع طلاق نیز اجرت مثل خود را مطالبه نماید.پخت و پز و آشپزی و شستن ظرفها و شستن لباسها حتی نگهداری فرزندان در خانه از جمله مواردی است که نه قانوناً و نه شرعاً بر عهده زن نمیباشد پس زن میتواند با جمع شرایط اگر طلاق از ناحیه او باشد اجرت المثل خود را دریافت نماید.
در این خصوص ماده ۳۳۶ قانون مدنی بیان نموده است که : هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.
همانطور که در ماده بالا میبینید شرایط گرفتن اجرت المثل بیان شده است مواردی مثل آشپزی و یا نگهداری فرزندان نیز از جمله مواردی است که باید شرایط ماده 336 قانون مدنی را داشته باشد.البته یک مورد مهم نیز که باید به آن توجه داشت این است که زن به هیچ عنوان نباید در انجام این کارها قصد تبرع و رایگانی داشته باشد. در واقع اگر مشخص شود که زن در انجام کارها قصد احسان یا قصد انجام دادن آن به صورت رایگان را داشته است دیگر نمیتواند بعداً اجرت المثل مطالبه کند. زیرا طبق قاعده اقدام زن به ضرر خود اقدام کرده و آن را رایگان انجام داده است.پس در دادگاه باید ثابت شود که اولاً این موارد عرفاً دارای دستمزد بوده و دوماً با دستور زوج بوده باشد و سوماً زن در انجام آنها قصد رایگانی و تبرع نداشته است .در این صورت است که با جمع شرایط زن مستحق آن خواهد شد.
مستندات قانونی در خصوص اجرت المثل زن
همچنین از جمله مستندات قانونی در قانون ما که در مورد اجرت المثل زوجه سخن گفته است قانون حمایت از خانواده میباشد که یکی از قوانین مکمل قانون مدنی است. در قانون حمایت از خانواده در ماده ۲۹ این قانون بیان شده است که: دادگاه ضمن رأی طلاق موظف است نسبت به حقوق مالی زوجه از جمله مهر، جهیزیه، نفقه زوجه، اطفال و غیره تعیین تکلیف نماید و این موضوع مستلزم تقدیم دادخواست از ناحیه زوجه و یا پرداخت هزینه دادرسی امور مالی مذکور نمیباشد.
همانگونه که گفتیم اگر مرد موارد مالی را که بر عهده او قرار دارد مثل نفقه یا مهریه یا همین اجرت المثل پرداخت نکند به هیچ عنوان طلاق ثبت نمیشود اما باید بدانید که اگر زوجه رضایت به طلاق بدهد یا حکم قطعی مبنی بر اعسار زوج صادر شده باشد در این صورت طلاق ثبت میشود.
مراحل مطالبه (درخواست) اجرت المثل زندگی زناشویی
اگر زن بخواهد خود یا توسط وکیل پایه یک دادگستری اجرت المثل خود را مطالبه کند این امر مستلزم ارایه دادخواست به دادگاه خانواده یا گاهی شورای حل اختلاف است در ادامه ما یک نمونه دادخواست حقوقی جهت مطالبه اجرت المثل را برای شما میگزاریم تا به واسطه ان بتوانید حقوق خود را مطالبه کنید .
خواهان | زوجه (خانم …..) |
خوانده | زوج (آقای….) |
وکیل یا نماینده قانونی | در صورت اقامه دعوی توسط وکیل نام وکیل درج شود و در صورت اقامه دعوی بالاصله نام خالی گذاشته شود |
خواسته | مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت از تاریخ …….. تا …….. و مطالبه خسارت دادرسی |
ریاست محترم دادگاه خانواده ……….
با سلام و دعای خیر احتراما اینجانب به عنوان همسر قانونی خوانده میباشم که از تاریخ ……. لغایت ……. در منزل ایشان به عنوان همسر قانونی ایشان و به دستور ایشان مباردرت به امر نگهداری بچه ها و شستن ظرف ها و تهیه غذا و …. نموده ام که گرچه عرفا بر عهده من بوده ولیکن از نظر قانونی و شرعی وظیفه ای در این راستا نداشته و همچنین در این موارد نیز قصد تبرع نداشته فلذا درخواست مطالبه اجرت المثل و خسارت دادرسی را مطابق نظر کارشناس رسمی دادگستری دارم. امضا |
در خصوص مطالبه اجرت المثل زوجه باید توجه داشته باشید که تمام زنها اجرت المثل یکسانی ندارد و اجرت المثل انها با یکدیگر متفاوت است و همیشه مقدار یکسانی مورد حکم قرار نمیگیرد معمولا بعد از تشکیل جلسه دادرسی در خصوص مطالبه اجرت المثل و بعد از دفاعیات اولیه طرفین قاضی دادگستری به درخواست طرفین یا به صورت رأسا قرار کارشناسی را که یکی از قرارهای اعدادی و مقدماتی است را صادر مینماید .مسلماً کارشناس دادگستری باید موارد متعددی را در تعیین اجرت المثل زوجه در نظر بگیرد. کارشناس معمولاً عوامل متعددی مثل مکان زندگی وضعیت مالی مرد و امکاناتی که برای زوجه فراهم آورده. جایگاه و طبقه اجتمایی زن . و تحصیلات او و وضعیت اشتغال او و همچنین تعداد فرزندان و سایر موارد دیگر میزان اجرت المثل مشخص میکند . که قطعاً در این مورد تمام زنان شرایط یکسانی نخواهند داشت.پس بسته به اینکه شما در چه ناحیهای زندگی میکنید شرایط اوضاع و احوالتان و میزان اجرت المثلی که دریافت میکنید متفاوت است .همینطور بعد از اعلام نظر کارشناس رسم دادگستری زوج و یا زوجه میتوانند به مبلغ آن اعتراض کنند.
اگر شما به عنوان زوجه قصد دارید اجرت المثل خود را دریافت کنید حتماً از یک وکیل پایه یک دادگستری خبره در این مورد کمک بگیرید تا مدارک شما را در دادگاه حاضر کند و با اثبات مواد ۳۳۶ قانون مدنی و ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده مصوبه سال ۱۳۹۱ درخواست شما را پیگیری کند. در رویه قضایی اختلاف نظرهایی در خصوص این مورد وجود دارد که آیا زن کارهایی را که در خانه شوهر انجام میدهد به رایگان انجام میدهد و یا اینکه قصد تبرع نداشته و میتواند اجرت المثل خود را دریافت کند. اکثر قریب به اتفاق قضات در رویه قضایی عقیده بر عدم تورم و امکان مطالبه اجرت المثل را دارند و رای را به نفع زوجه صادر مینمایند .آن دسته از قضاتی نیز که عقیده رایگان بودن دارند نیز قطعا وکیل شما میتواند با دلایل و مستندات محکم به نفع شما رای بگیرد .
خلاصه مطلب
در مقاله اجرت المثل ایام زوجیت ما به طور مفصل در خصوص این که اجرت المثل چیست و در چه مواردی این حق مالی به زن تعلق میگیرد صحبت کردیم و همچنین بار اثبات دعوا و شرایط مطالبه آن را بیان نموده و یک نمونه دادخواست جهت مطالبه آن را برای شما گذاشتیم. مستندات و مواد قانونی که میتوانید به آن استناد کنید را برایتان آوردیم . و عواملی که روی تعیین اجرت المثل توسط قاضی و کارشناس رسمی دادگستری در نظر گرفته میشود را بیان کردیم که در زن های مختلف بسته به شرایط آنها متفاوت است . در ادامه به شما توصیه میشود حتما جهت اقامه دعوی از وکیل دادگستری استفاده کنید تا بتوانید در دعوی نتیجه مطلوبی را کسب کنید .